Elevii şcolii din satul buzoian Limpeziş vor învăţa şi în acest an în căminul cultural deoarece unitatea de învăţământ este în reparaţii din 2008, lucrările nefiind terminate din cauza banilor. Nici grădiniţa localităţii Movila Banului nu mai funcţionează, deoarece se află într-un imobil vechi şi degradat, preşcolarii find mutaţi în acest an într-o bază sportivă..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 150 de copii din satul buzoian Limpeziş vor învăţa anul acesta în căminul cultural, a declarat Romică Moise, primarul comunei Movila Banului, pe raza căreia se află satul.

“Elevii de la Movila Banului vor învăţa în patru săli de clasă, dar cei de la Limpeziş vor învăţa şi anul acesta în căminul cultural”, a declarat Romică Moise.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Primarul a explicat că şcoala din Limpeziş este în reparaţii din anul 2008, acestea fiind sistate în 2010, din lipsa fondurilor.

”Din 2008, şcoala Movila şi Limpeziş au funcţionat în căminul cultural. Ele au fost incluse prin fonduri guvernamentale, pentru reabilitare şi modernizare. Banii s-au sistat şi din 2010 s-au sistat şi lucrările. De atunci încoace lucrurile au rămas pe loc. Am obţinut nişte bani, sperăm ca în maxim o lună să ne apucăm de treabă”, a explicat primarul.

Romică Moise a explicat că nici grădiniţa din Movila Banului nu mai poate funcţiona în în spaţiul său, deoarece imobilul a fost construit în urmă cu 150 de ani şi ”riscă să se prăbuşească peste copii”.

Astfel, conducerea primăriei a decis ca preşcolarii să fie mutaţi într-o bază sportivă.

“Nu avem grădiniţă la Movila Banului. Grădiniţa era într-o casă bătrânească, veche de 150 de ani. Am făcut o expertiză, casa e demolabilă, au plecat pereţii. I-am mutat pe copii într-o bază sportivă multifuncţională unde vor avea condiţii”, a mai spus primarul.

În total, 60 de unităţi de învăţământ din judeţul Buzău au probleme, potrivit autorităţilor care în această săptămână au făcut controale în şcoli.

Aproape 30 la sută din şcolile verificate de către reprezentanţii prefecturii împreună cu inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

“Inspectorii au verificat existenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare, stadiul lucrărilor de reparaţii, reabilitare, consolidare, modernizare, stadiul lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie, asigurarea cu apă potabilă, starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă, iluminatului, încălzirii, existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire, dar şi modul în care se respectă normele de apărare împotriva incendiilor”, se arată într-o informare transmisă de către Prefectură.

Şcolile fără autorizaţie sanitară nu au apă potabilă curentă, grupurile sanitare sunt în curte sau sunt comune fete-băieţi şi nici nu sunt dotate cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor.

”Motivele principale pentru care un număr de 16 şcoli, adică 26,67% din cele verificate, nu au autorizaţii de funcţionare sunt: neasigurarea apei potabile în sistem centralizat, neasigurarea unor grupuri sanitare corespunzătoare, neasigurarea cu pază, sistem de alarmare sau sisteme de supraveghere video, nu s-a asigurat în totalitate dotarea/verificarea/întreţinerea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, exploatarea instalaţiilor electrice cu improvizaţii/deficiente”, potrivit informării.

În urma verificărilor, autorităţile centrale au cerut ca problemele descoperite să fie remediate în cel mai scurt timp, însă, în cele mai multe cazuri, responsabilii spun că nu au bani.

Totodată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că şcolile şi grădiniţele fără autorizaţie sanitară de funcţionare, care reprezintă 12 la sută din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ, se vor deschide în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.