Şase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) au intrat, luni, în greva foamei, la sediul Ministerului Energiei, pentru că angajaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni şi jumătate, în timp ce alţi peste 700 de angajaţi ai CNU au oprit lucrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În faţa situaţiei disperate în care se află salariaţii Companiei Naţionale a Uraniului, care nu şi-au primit salariile de două luni jumătate, în ciuda repetatelor promisiuni guvernamentale de deblocare a situaţiei, şase dintre membrii de sindicat au decis să intre în greva foamei”, au anunţat, luni, reprezentanţii sindicatului.

Potrivit acestora, sindicaliştii se află în faţa sediului Ministerului Energiei, urmând să li se alăture alţi colegi. În acelaşi timp, 774 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Uraniului au oprit lucrul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa”, la care este afiliat Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, solicită Guvernului să deblocheze fondurile pentru plata salariilor şi să adopte măsurile necesare continuării activităţii CNU.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că a fost făcută o analiză foarte serioasă privind Compania Naţională a Uraniului, unde problemele sunt destul de delicate.

"Anul trecut, pentru CNU s-a aprobat un ajutor de salvare, în două tranşe, prima tranşă a fost acordată anul trecut, iar acum avem discuţii avansate şi încercăm să acordăm în această lună şi a doua tranşă, ca să putem debloca situaţia de acolo”, a spus Toma Petcu.

Ministrul a precizat că a solicitat primului-ministru ca, prin Corpul de control, să verifice ce s-a întâmplat în 2015 la nivelul societăţii Nuclearelectrica, atunci când s-a reziliat contractul cu CNU, care viza furnizarea de materie primă şi de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, „pe nişte motive care au fost invocate de Curtea de Conturi”.

Compania Naţională a Uraniului este în proces de disponibilizare a peste 300 de salariaţi şi se confruntă cu grave probleme financiare, din cauză că, începând din 2011, nu a mai beneficiat de subvenţii şi pentru că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

Guvernul a aprobat, în noiembrie 2016, alocarea sumei de 101.426 de lei pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru 332 de salariaţi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului.

La începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de şase luni. Pe 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranşe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.