Federaţia Sanitas anunţă că a primit, cu doar câteva ore înainte de şedinţa Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii, două proiecte de OUG care ar urma să rezolve revendicările angajaţilor din sistem. Sindicaliştii susţin, însă, că, în loc să majoreze veniturile, actele aflate în discuţie reduc încasările salariaţilor din sănătate. ”Superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului”, au transmis sindicaliştii.
”În urma acţiunilor revendicative ale Federaţiei SANITAS, acţiuni ce au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie a.c. şi au continuat cu pichetarea Guvernului României în fiecare zi de marţi a lunii noiembrie a.c., Guvernul a înţeles că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniştilor din sănătate! Astfel, pentru şedinţa de astăzi, 12 noiembrie 2020, a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii au redactat două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii cauzate de evoluţia răspândirii infecţiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 şi proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), pe care ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social”, a transmis, joi, Federaţia Sanitas.
Sindicaliştii au analizat actele normative şi au precizat că ”intenţiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate şi nu de a le creşte, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%”.
”Acest lucru ar însemna că personalul medical şi auxiliar sanitar care lucrează cu pacienţi COVID-19 sau suspecţi, din unităţile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 şi au acordat acest spor peste nivelul minim, vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.
De asemenea, puţinele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creşterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii)”, au mai transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% şi pentru perioada stării de alertă, însă doreşte să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariaţi din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020.
”Acest lucru ar însemna că salariaţii din spitalele care sunt prevăzuţi în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor, iar aplicarea acestei prevederi se va face doar începând cu 1 decembrie 2020, ducându-ne la concluzia că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează. De asemenea, Guvernul nu doar că nu intenţionează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci doreşte ca sporul de epidemie şi sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018, ceea ce arată că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar”, a mai precizat Federaţia Sanitas.
Sindicaliştii au transmis câteva propuneri, astfel încât ”cele două acte normative să genereze creşteri reale şi echitabile ale unora dintre veniturile salariale”.
”Considerăm că superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului”, au mai transmis sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.