Federaţia Sanitas reclamă, marţi, că 26 de instituţii publice sanitare şi de asistenţă socială refuză să pună în aplicare prevederile O.U.G. 115/2022, iar peste 10.000 de salariaţi cu salarii mici sunt afectaţi.
”26 de instituţii publice sanitare şi de asistenţă socială refuză să pună în aplicare prevederile O.U.G. 115/2022”, a transmis, marţi, Sanitas, publicând lista acestor instituţii.
Potrivit sindicaliştilor, prin neaplicarea prevederilor acestui act normativ, sunt afectaţi peste 10.000 de angajaţi din cele două domenii, în special cei cu cele mai mici salarii: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal auxiliar etc.
„În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Abia în august 2022, O.U.G. 115 corectează parţial această nedreptate, majorând cuantumul brut al salariilor de bază cu ¼ din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea – cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Conform calculelor Federaţiei SANITAS, sumele nete corespunzătoare acestei creşteri se încadrează, în funcţie de categorie profesională şi treapta de vechime, între 56 şi 300 lei”, au mai transmis sindicaliştii.
Organizaţia a precizat că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în calitate de iniţiator al O.U.G. 115/2022 a precizat oficial că de această majorare vor beneficia, începând cu luna august 2022, toate categoriile de personal plătit din fonduri publice pentru care Legea –cadru se aplică etapizat, inclusiv cele din familia ocupaţională de funcţii bugetare din Sănătate şi Asistenţă socială.
”Deşi sumele primite în plus la salariu sunt foarte mici, deşi de ele ar trebui să beneficieze exact acele categorii de angajaţi cu cele mai mici salarii din Sănătate şi din Asistenţă socială, iată că sunt ordonatori de credite şi manageri de instituţii medicale şi de asistenţă socială care refuză să le acorde. Decizia lor nu este motivată nici de aşa-zisa neclaritate a actului normativ, nici de lipsa sursei de finanţare. Ordonanţa 129/2022 prevede în mod clar că această creştere se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Există adresa oficială care a plecat de la Ministerul Sănătăţii către instituţiile sanitare publice, în care se precizează clar faptul că beneficiarii acestei creşteri salariale sunt toţi angajaţii pentru care Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică etapizat. Deci nu este decât incapacitate managerială sau rea-voinţă!”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.
Sindicaliştii apreciază că soluţia reală nu este aducerea în instanţă a celor 26 de instituţii publice.
”Deciziile instanţelor în procesele care au ca obiect drepturile salariale vin de obicei foarte târziu, iar oamenii îşi recuperează banii fracţionat şi foarte greu. Avem ca exemplu o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care se referă la un litigiu deschis acum aproape doi ani. Decizia ne este favorabilă, în sensul că personalul TESA din spitalele publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii trebuie să fie salarizat potrivit Anexei VII la Legea – cadru nr. 153/2017, în condiţiile în care până acum aceştia erau salarizaţi potrivit Anexei VIII. Însă s-a pierdut timp, s-au consumat resurse iar o parte dintre colegii noştri din TESA au pierdut venituri şi nu este normal!, a precizat Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS.
Decizia Federaţiei Sanitas este să crească presiunea prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, astfel încât ordonatorii de credite şi managerii să înţeleagă că aplicarea legii nu este opţională.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.