Ministerul Sănătăţii anunţă, joi, că a demarat procedura pentru Digitalizarea Sistemului de Raportare al Stocurilor de Medicamente, reformă majoră finanţată prin PNRR. Valoarea proiectului depăşeşte 200.000 de euro, iar bugetul total destinat transformării digitale depăşeşte 400 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Baza de date cu toate informaţiile referitoare la medicamentele vândute în România va fi operaţională la jumătatea anului viitor. Investiţia ajunge la 200.000 de euro, iar bugetul total destinat transformării digitale depăşeşte 400 de milioane de euro”, au mai precizat autorităţile sanitate. 

Potrivit acestora, implementarea proiectului presupune crearea unei baze de date care va cuprinde toate informaţiile referitoare la medicamentele comercializate în România, de la autorizarea acestora, până la eliberarea către pacienţi. Baza de date va fi operaţională în iunie-iulie 2024.

”Tot în cadrul proiectului va fi dezvoltat şi un sistem integrat de management al medicamentelor autorizate de punere pe piaţa din România, care implică interoperabilitatea tuturor sistemelor informatice de la nivel naţional într-o soluţie unică e-Sănătate. Obiectivele specifice ţin de identificarea nevoii reale de medicamente pentru pacienţii din România, elaborarea de politici şi strategii sustenabile în domeniul farmaceutic, interoperabilitarea bazelor de date privind medicamentele, dezvoltarea unui modul în cadrul SER necesar procesului de aprobare / corecţie anuală a preţurilor la medicamente de uz uman. Nu în ultimul rând, proiectul urmăreşte digitalizarea procesului de autorizare de către Ministerul Sănătăţii a unităţilor farmaceutice”, au mai precizat autorităţile. 

Investiţia se ridică la peste 200.000 de euro, bani din PNRR şi se realizează în parteneriat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Proiectele de digitalizare din Sănătate vin în strânsă legătură cu elaborarea primei Strategii Naţionale de Digitalizare în Sănătate, proiect demarat în luna iunie în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi toţi reprezentanţii principalelor instituţii medicale din România.

“Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziţie importantă către cele mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina şi alte soluţii digitale de management clinic vor duce la creşterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătăţirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului şi a planificării resurselor în sănătate. Mulţumim tuturor experţilor şi instituţiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naţionale pentru digitalizarea sistemului medical din România”, a declarat la momentul respectiv prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit Ministerului Sănătăţii, implementarea proiectului presupune crearea unei baze de date care va cuprinde toate informaţiile referitoare la medicamentele comercializate în România, de la autorizarea acestora, până la eliberarea către pacienţi.

”Tot în cadrul proiectului se va dezvolta un sistem integrat de management al medicamentelor autorizate de punere pe piaţa din România, care implică interoperabilitatea tuturor sistemelor informatice de la nivel naţional într-o soluţie unică e-Sănătate”, a transmis Ministerul Sănătăţii.  

Obiectivele specifice sunt:  

  • Identificarea nevoii reale de medicamente pentru pacienţii din România;
  • Elaborarea de politici şi strategii sustenabile în domeniul farmaceutic;
  • Interoperabilitatea bazelor de date privind medicamentele;
  • Dezvoltarea unui modul ân cadrul SER necesar procesului de aprobare / corecţie anuală a preţuriloe la medicamente de uz uman
  • Digitalizarea procesuluin de autorizare de către Ministerul Sănătăţii a unităţilor farmaceutice

Ministerul precizează că investiţia se ridică la peste 200.000 de euro, bani din PNRR şi se realizează în parteneriat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.