Mai mult de o treime dintre alimentele etichetate ca fiind exclusiv vegetale conţin produse de origine animală, potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, ceea ce i-a determinat pe experţi să avertizeze cumpărătorii cu alergii severe că se pot confrunta cu "consecinţe tragice", relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă au găsit urme de ouă sau lapte într-o serie de produse etichetate ca fiind vegane sau pe bază de plante, iar şefii instituţiilor ce supervizează standardele comerciale au cerut o reglementare juridică pentru a împiedica consumatorii să fie "exploataţi de companii alimentare lipsite de etică".

Etichetarea înşelătoare poate provoca stres emoţional pentru cei care aleg să evite produsele de origine animală din motive etice, dar poate reprezenta şi o ameninţare pentru cei cu intoleranţe şi alergii, spun specialiştii.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Inspectorii Servicilor Ştiinţifice din Hampshire şi Kent au descoperit că 24 (39%) din 61 de produse marcate ca fiind vegane conţineau ouă sau lapte. Din eşantionul analizat, 13 produse se prezentau a fi alternative vegane la lactate, iar 48 drept alternative la carne. În total, 90% dintre acestea au fost considerate nesatisfăcătoare, din cauza urmelor de produse lactate sau a unor inexactităţi în etichetare şi informaţii nutriţionale.

Printre produsele analizate se numărau echivalente vegane pentru trufe de ciocolată, pizza, burgeri, brioşe şi sandvişuri în lipie.

"Lipsa unei reglementări legale ar putea fi exploatată de companii alimentare lipsite de etică care pretind că alimentele sunt vegane, când de fapt conţin produse de origine animală. Poate mai îngrijorător este faptul că această ambiguitate poate avea consecinţe dezastruoase şi uneori tragice pentru cei care suferă de alergii la produse de origine animală, cum ar fi laptele şi ouăle. Suntem conştienţi de faptul că, din păcate, oamenii şi-au pierdut viaţa din această cauză şi, prin urmare, solicităm mai multă claritate cu privire la ceea ce poate şi ceea ce nu poate fi descris în mod legal ca fiind vegan şi alimente pe bază de plante", a declarat John Herriman, directorul general al Institutului pentru Standarde Comerciale (CTSI). 

CTSI a intervievat 2.000 de persoane şi a constatat că 76% dintre acestea cred că ceva comercializat ca fiind vegan este total lipsit de ingrediente de origine animală. Însă în prezent nu există o definiţie legală pentru alimentele vegane, ceea ce permite firmelor să îşi comercializeze produsele ca fiind vegane, chiar dacă acestea conţin urme de lactate sau ouă. De asemenea, în Regatul Unit şi UE nu există o cerinţă de prag pentru produsele de origine animală, spre deosebire de o cerinţă în ceea ce priveşte urmele de gluten.

Circa 1,5% din populaţie este vegană (nu mănâncă deloc produse de origine animală, nici măcar lapte sau ouă - n.r.), iar una din şase persoane suferă de alergii la lapte sau la crustacee. Sondajul realizat de CTSI arată că, în rândul respondenţilor cu alergie la lapte, 84,6% consideră că alimentele vegane pot fi consumate în siguranţă. Această convingere a fost cea mai mare (92,7%) în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.

Există un caz celebru, din 2017, când o femeie, Celia Marsh, a murit după ce a mâncat un sandvici de tip wrap de la Pret a Manger care era etichetat ca fiind vegan, dar care, din cauza contaminării încrucişate din timpul procesului de fabricaţie, conţinea proteine din lapte. 

Kerry Nicol, director de politici şi campanii la CTSI, a declarat că dietele vegetariene şi vegane au crescut în popularitate. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere a numărului celor cu alergii de origine animală care aleg alimente marcate ca fiind vegane, crezând că acestea pot fi consumate în siguranţă. De asemenea, s-a observat "o creştere a numărului de plângeri şi incidente în care consumatorii consideră că au fost induşi în eroare". 

Jumătate dintre persoanele intervievate de CTSI au crezut că "bazat pe plante" şi "vegan" înseamnă acelaşi lucru, ceea ce îi expune pe cei care suferă de alergii să fie induşi în eroare şi să creadă că sunt în siguranţă.

Consumatorii trebuie să fie însă atenţi la ingredientele de pe produsele marcate ca fiind pe bază de plante sau vegane, pentru că ar putea conţine: cazeină, o proteină din lapte; lactoză, o proteină din lapte şi zahăr; şi zer, un produs secundar din lapte. De asemenea, ar trebui să fie atenţi la colagen, care provine din pielea şi oasele animalelor, şi la untură sau seu, care este grăsime animală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.