Aproape 6% dintre americani au avut, în 2021, o alergie alimentară, iar expunerea la alimentele la care sunt alergici poate duce la reacţii alergice care le pot pune viaţa în pericol (de exemplu, anafilaxie), potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. În prezent, nu există niciun remediu pentru alergia alimentară. Tratamentele existente necesită evitarea strictă a alimentului (alimentelor) la care pacientul este alergic şi administrarea promptă de epinefrină pentru a trata anafilaxia în cazul în care apar expuneri accidentale.
Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat extinderea indicaţiei unui medicament utilizat în tratarea astmului la adulţi şi copii (6 – 12 ani) pentru a ajuta la diminuarea severităţii unei reacţii alergice accidentale la persoanele cu alergie la mai multe alimente.
Tratamentul injectabil Xolair, cu denumirea generică omalizumab, este dezvoltat în parteneriat de compania americană de biotehnologie Genentech şi grupul farmaceutic elveţian Novartis şi a fost aprobat în Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) pentru tratamentul astmului alergic persistent moderat până la sever şi rinosinuzită cronică, la anumiţi pacienţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Tratamentul se administrează prin injectare în doze de 75 mg până la 600 mg o dată la 2 sau 4 săptămâni, potrivit Novartis. Doza şi frecvenţa administrării sunt determinate de greutatea pacientului.
Utilizarea repetată a medicamentului poate contribui la reducerea riscului de reacţii alergice, cum ar fi anafilaxia, la anumiţi adulţi şi copii cu vârsta de până la 1 an, în urma unei expuneri accidentale la alimente precum arahidele, laptele, ouăle şi grâul, potrivit unui comunicat al FDA.
Cu toate acestea, Xolair, „nu este aprobat pentru tratamentul de urgenţă imediat al reacţiilor alergice, inclusiv anafilaxia”, a precizat FDA.
Anafilaxia este o reacţie alergică gravă şi care uneori poate pune viaţa în pericol, şi necesită tratament medical imediat, inclusiv o injecţie de epinefrină.
Pacienţii care vor lua omalizumab trebuie să continue să evite alimentele la care sunt alergici, subliniază FDA.
„Această utilizare nou aprobată va oferi o opţiune de tratament pentru a reduce riscul de reacţii alergice dăunătoare în rândul anumitor pacienţi cu alergii alimentare mediate de IgE (imunoglobulina E)”, a declarat dr. Kelly Stone, director asociat al Diviziei de Pneumologie, Alergologie şi Îngrijiri Critice din cadrul Centrului pentru Evaluarea şi Cercetarea Medicamentelor al FDA, informează CNN.
Deşi nu va elimina alergiile alimentare sau nu va permite pacienţilor să consume liber alergeni alimentari, utilizarea sa repetată va contribui la reducerea impactului asupra sănătăţii în cazul unei expuneri accidentale.
Novartis spune că extinderea utilizării recent aprobată este un nou instrument în gestionarea alergiilor alimentare care pun adesea viaţa în pericol.
Aprobarea FDA s-a bazat pe un studiu de fază 3, controlat cu placebo. Cercetătorii au analizat 168 de pacienţi cu vârste cuprinse între 1 şi 55 de ani care erau alergici la alune şi la cel puţin alţi doi alergeni alimentari, inclusiv lapte, ouă, grâu, caju, alune de pădure şi nuci, potrivit FDA.
„Măsura primară a eficacităţii tratamentului a fost procentul de subiecţi care au fost capabili să consume o singură doză (600 miligrame sau mai mult) de proteine de arahide (echivalentul a 2,5 alune) fără simptome alergice moderate sau severe, cum ar fi simptome cutanate, respiratorii sau gastrointestinale moderate sau severe, la sfârşitul tratamentului de 16-20 de săptămâni”, arată studiul.
Dintre pacienţii care au primit tratamentul, 68% au putut consuma doza unică de proteine de arahide fără simptome alergice moderate sau severe, cum ar fi urticarie pe tot corpul, tuse persistentă sau vărsături, comparativ cu 6% dintre pacienţii care au primit placebo.
Cu toate acestea, 17% dintre subiecţii care au primit medicamentul nu au avut nicio schimbare semnificativă în ceea ce priveşte cantitatea de proteine de arahide tolerată, arată datele.
Tratamentul vine cu efecte secundare observate, notează FDA, inclusiv reacţii la locul injectării şi febră.
„Xolair vine cu anumite avertismente şi precauţii, cum ar fi anafilaxie, malignitate, febră, dureri articulare, erupţii cutanate, infecţii parazitare (viermi) şi teste de laborator anormale”, precizează agenţia.
În prezent, nu există un remediu pentru alergiile alimentare, notează oficialii din domeniul sănătăţii.
Potrivit CDC, aproape 6% dintre persoanele din Statele Unite în 2021 aveau o alergie alimentară care ar putea duce la o reacţie care le-ar putea pune viaţa în pericol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.