Medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timiş, a arătat că în ultimele zile media celor care s-au prezentat la Urgenţe, în Timişoara, a crescut cu peste 22 de cazuri, iar acest lucru se datorează caniculei. Medicul a precizat că şi variaţiile mari de temperatură supun organismul oamenilor la eforturi suplimentare.
”Din păcate, căldura asta are un impact şi asupra structurilor de primiri urgenţe, nu numai a structurilor de urgenţă prespitalicească. Am făcut o analiză a numărului de prezentări a pacienţilor în UPU, comparativ cu săptămâna trecută şi media zilnică a crescut cu peste 22 de prezentări. Este foarte mult pentru că prelungeşte timpii de aşteptare. Media pe săptămâna trecută a fost de 234 de prezentări în 24 de ore, iar în primele două zile de săptămâna aceasta a fost de 256”, a declarat Mihai Grecu, la Medika TV, miercuri seară.
Pacienţii cardiaci, dar şi biciclişti sau trotinetişti care au căzut de pe vehicule, s-au prezentat la Urgenţe.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Cel mai frecvente au fost prezentările la pacienţii cu patologie cardiovasculară, pacienţii cardiaci care s-au prezentat cu episoade lpotimice, aritmii care probabilau fost generate de tulburările electrolitice cauzate de transpiraţie ca urmare a expunerii la căldură. Au fost pacienţi cu patologii infecţioase, sunt pacienţii neurologici care sunt imobilizaţi la pat şi care din păcate au făcut complicaţii şi a crescut numărul de pacienţi care s-au prezentat cu patologie traumatică, nu neapărat majoră. În afară de faptul că au venit mai mulţi biciclişti sau conducători de trotinete. Probabil că din cauza căldurii au fost mai neatenţi la circulaţie. Au fost şi multe accidente rutiere pentru că iată, căldura, în afara efectelor somatice pe care le are asupra organismului, are afecte şi asupra psihologiei. Oamenii sunt mult mai nervoşi în perioadele acestea de căldură excesivă”, a precizat Grecu.
Medicul mai atrage atenţia şi că variaţiile de temperatură afectează organismul oamenilor.
”Să nu uităm că a fost o variaţie extrem de mare de temperaturi, la începutul lunii temperaturile au scăzut undeva la 12-13 grade noaptea, perioadă care avenit după un alt episod de caniculă: Aceste variaţii sunt cele care supun organismul la un efort suplimentar de adaptare. Cei mai vulnerabili sunt copiii foarte mici şi bătrânii. Din păcate, soluţia este asigurarea unui confort termic mai bun. Atenţie şi cei care stau în casă, atâta timp cât temperatura de afară este mai mare decât cea dinăuntru, nu are rost să deschidă geamul. Să stea cu geamurile închise şi acoperite, iar ventilaţia să se facă în primele ore ale dimineţii sau în timpul nopţii cnd trebuie să se asigure o ventilaţie corespunzîtoarea locuinţei”, a mai spus Grecu.
Mihai Grecu a atras atenţia şi asupra folosirii aerului condiţionat în locuinţe.
”Vreau să atrag atenţia şi asupra aerului condiţioat care este minunat, dar e minunat atâta timp cât temperatura de afară şi ce poţi să asiguri înăuntru nu depăşeşte 5-6 grade, pentru că altfel nu reuşim decţt să supunem organismul la un stres suplimentar. Nu este recomandat să se folosească în locuinţă temperaturi de 17-18 grade, nu este recomandat nici să se consume lichide exagerat de reci, nu este recomandat să se facă duşuri reci, ci mai degrabă călduţe care să permită o stabilizare termică aorganismului”, a adăugat Mihai Grecu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.