Profesorul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a explicat, joi seară, că este un mit faptul că infarctul miocardic apare la pacienţi tot mai tineri, el precizând că afecţiunea caracterizează, în general, vârsta înaintată.
”E un mit. Infarctul miocard este o complicaţie a bolii coronariene, iar această boală este o consecinţă a arteroscerozei. Arteroscleroza este o maladie care caracterizează în general vârsta înaintată. La bărbaţi peste 45 de ani, iar la femei post menopauză. Este o legendă care a fost propulsată mai mult în media şi în spaţiul public mai demult, înainte de dezvoltarea impetuoasă a programelor de prevenţie. Este o realitate cu care ne confruntam în urmă cu 20 de ani, când prevenţia în bolile cardiovasculare era mai puţin implementată la nivelul populaţiei”, a declarta medicul Horaţiu Moldovan, la Medika TV, joi seară.
Horaţiu Moldovan a precizat că în prezent sunt dezvoltate şi foarte multe programe pentru reducerea riscului de infarct miocardic.
”Astăzi din cei în ce mai multe programe, de abandonare a fumatului, de dietă, de controlal factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea sau diabetul sunt foarte mult propulsate în populaţie, ca atare controlul incidenţei bolii coronariene e mult mai bun. Pe de altă parte, tratamentul bolii coronariene a câştigat în ultimii ani foarte mult, infarctul de miocard este astăzi tratat şi în lume şi şi în România, foarte eficient”, a precizat Moldovan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.