Peste 500 milioane de oameni din lume pot fi afectaţi de osteoporoză, boală caracterizată de scăderea densităţii minerale osoase şi alterarea microarhitecturii ţesutului osos, creşterea fragilităţii oaselor şi, în consecinţă, creşterea riscului de fractură. Şi în România, odată cu îmbătrânirea populaţiei, numărul pacienţilor cu osteoporoză este estimat să crească semnificativ în deceniile următoare, motiv pentru care un screening în rândul populaţiei pentru a depista din timp această afecţiune este binevenit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Osteoporoza afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani şi 6,3% din bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă. La fiecare 3 secunde undeva în lume osteoporoza cauzează o fractură, ceea ce se traduce prin  mai mult de 8,9 milioane de fracturi anual.

Fracturile de fragilitate presupun pentru cei afectaţi durere, suferinţă şi dizabilităţi semnificative, putând conduce chiar şi la deces. Costurile legate de osteoporoză în România au fost estimate în 2010 la 129 milioane euro., iar până în 2025 vor creşte cu 17%, ajungând la peste 151 milioane euro.

Pe litoralul Mării Negre a început de pe 14 august campania – Asumă-ţi să fii sănătos ! – Litoral 2023  a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD), la care s-au alăturat Societatea Română de Endocrinologie (SRE), Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi începând din această ediţie Societatea Română de Pediatrie, astfel că turiştii aflaţi la mare până pe 19 august pot beneficia gratuit de consultaţii endocrinologice pe plajă.

”Într-o perioadă de concedii, când românii sunt interesaţi mai degrabă de relaxare, este necesar ca noi medicii să venim către ei şi să le amintim cât de importantă este sănătatea. Din perspectiva medicului endocrinolog, mă preocupă în mod deosebit să putem depista din vreme anumite boli cu impact major în viaţa oamenilor, precum osteoporoza şi sindromul metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector UMFCD.

În staţiunile Neptun, Mangalia, Costineşti, Saturn şi Olimp, medici endocrinologi vor efectua screening pentru sindrom metabolic şi screening pentru osteoporoză, în intervalele orare 09,00 – 12,00 şi 15,00 – 18,00, cu excepţia zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.

Cei 12 medici endocrinologi şi rezidenţi care vor participa la campania de screening vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate.

Specialiştii din România vorbesc de mult timp de necesitatea unui plan strategic naţional de management al osteoporozei.

”Acest plan strategic naţional presupune o componentă de prevenţie primară, în care foarte importantă este educaţia pentru sănătate atât a pacienţilor, cât şi a corpului medical, utilizarea modelului FRAX şi, eventual, introducerea acestui model în normele de aplicare a contractului-cadru”, a menţionat în urmă cu ceva timp prof. dr. Cătălina Poiană.

În cadrul dezbatereii online Osteoporosis 360 organizată anul trecut de redacţia 360medical.ro, prof. univ. dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului şi reputat medic reumatolog atrăgea atenţia că până în 2050, se estimează că incidenţa mondială a fracturilor de şold cauzate de osteoporoză la bărbaţi va creşte cu 310% şi cu 240% la femei faţă de 1990.

”Perspectiva anilor  care urmează  şi înţelegerea  acestui  fenomen  atât  la  bărbaţi,  dar  mai  ales  la  femei  trebuie  să  fie  foarte  bine  conştientizate  de  opinia  publică,  pentru  că  masele  largi  de  populaţie  sunt  cele  care  pot  să  intervină  în  această  direcţie a osteoporozei”.

În cadrul campaniei UMFCD se efectuează şi Screening gratuit la mare pentru riscul apariţiei cancerului cutanat

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.