România avea până acum o reţea de genetică medicală cu şase centre regionale, la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Oradea şi Craiova. Un nou centru regional, al şaptelea, a fost înfiinţat din această săptămână la Târgu Mureş, căruia îi sunt arondaţi pacienţii din trei judeţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsura este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 2.364/2024), publicat marţi în Monitorul Oficial, care a modificat şi completat ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1358/2014 (privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală).

Proiectul a fost prezentat în urmă cu circa două luni de 360medical.ro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, noul centru regional de genetică medicală activează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu trei judeţe arondate: Mureş, Covasna şi Harghita.

Aceste judeţe erau până acum arondate centrului regional de genetică medicală din Cluj, care activează la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

În urma înfiinţării centrului de la Târgu Mureş, centrul regional din Cluj rămâne cu doar patru judeţe arondate – Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Braşov -, deşi ultimele două sunt mai apropiate geografic de noul centru de la Târgu Mureş.

Potrivit reglementărilor în vigoare, centrele regionale de genetică medicală sunt structuri funcţionale fără personalitate juridică, cu rolul de a coordona întreaga activitate de profil din zona arondată.

Centrele regionale trebuie să dispună de laboratoare de testare genetică şi de medici de specialitate implicaţi în problema bolilor genetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.