Mai multe abordări de tratament, bazate pe combinaţii de trei medicamente, au furnizat rezultate promiţătoare pentru pacienţii cu diverse tipuri de leucemie, au raportat cercetătorii la reuniunea Societăţii Americane de Hematologie (ASH), din San Diego, desfăşurată între 7 – 10 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trei studii clinice, conduse de cercetători de la Centrul de cancer MD Anderson, din cadrul Universităţii din Texas, au demonstrat rezultate pozitive semnificative ale unor terapii cu trei medicamente pentru tratamentul leucemiilor recidivante sau refractare şi nou diagnosticate. Rezultatele au fost prezentate la cea de-a 66-a întâlnire şi expoziţie anuală a Societăţii Americane de Hematologie (ASH).

Un studiu a implicat 33 de adulţi şi copii cu leucemie mieloidă acută avansată recidivantă sau refractară cu mutaţii ale genelor KMT2A sau NUP98.

Aproape jumătate dintre pacienţi au obţinut fie o remisie completă, fie o remisie completă în măduva osoasă cu o recuperare parţială a numărului de celule sanguine după tratamentul cu o combinaţie formată de un medicament oral (Revuforj, (revumenib) de la Syndax Pharmaceuticals, Venclexta (venetoclax tablete) de la AbbVie şi Inqovi de la Astex Pharmaceuticals, care este o combinaţie de chimioterapie cu decitabină şi cedazuridină. Tratamentul a condus la o rată de răspuns global de 82%.

Revumenib, este un inhibitor al meninei care acţionează prin blocarea interacţiunii dintre menină şi alte proteine, medicamentul transformîând celulele leucemice înapoi în celule sanguine normale.

„Acesta este un pas major înainte pentru tratarea leucemiilor acute cu aceste rearanjamente genetice”, a declarat dr. Ghayas Issa, conducătorul studiului, într-un comunicat.

În cadrul unui studiu separat, la care au luat parte 56 de pacienţi cu leucemie mieloidă acută, sindroame mielodisplastice şi neoplasme mieloproliferative, combinaţia de Tibsovo (ivosidenib) de la Servier, venetoclax şi Onureg (azacitidină), de la Bristol Myers Squibb, a obţinut o rată de răspuns global de 94% şi o rată de remisie completă de 93%, au declarat cercetătorii.

Rata de supravieţuire globală la trei ani a fost de 70,5%, iar pacienţii care au continuat să primească un transplant de celule stem au avut o rată de supravieţuire globală la trei ani de 94,7%.

„Acest regim triplu este sigur, bine tolerat şi a oferit rate de răspuns impresionante pentru cei înscrişi în studiu”, a declarat dr. Jennifer Marvin-Peek, care a prezentat studiul la întâlnirea ASH. „Rezultatele pe care le vedem poziţionează cu adevărat acest regim triplu de tratament ca o potenţială opţiune pentru standard de îngrijire”, a precizat medicul

Într-un alt studiu efectuat la pacienţi cu leucemie limfocitară cronică netratată anterior, un alt regim triplu cu Jaypirca (pirtobrutinib) de la Eli Lilly, Gazyva (obinutuzumab) de la Roche, şi venetoclax au obţinut rate ridicate de boală reziduală măsurabilă nedetectabilă (MRD).

După 13 cicluri, rata MRD nedetectabilă a fost de 98% în măduva osoasă şi de 100% în sânge la 41 de pacienţi evaluaţi. Cu teste mai sensibile, ratele MRD au fost de 80% şi 85% în măduva osoasă şi, respectiv, în sânge.

„Am fost extrem de impresionaţi de rezultatele acestui regim triplu de primă linie pentru pacienţiâ, deoarece am observat unele dintre cele mai mari profunzimi ale remisiunii pe care le-am văzut vreodată la pacienţii cu leucemie limfocitară cronică (LLC)”, a declarat dr. Nitin Jain, conducătorul studiului, de la Centrul de cancer MD Anderson din Houston.

„Astăzi, avem mai mulţi pacienţi care nu mai sunt pe terapie şi sunt monitorizaţi prin teste regulate MRD în sânge”, a mai spus medicul în cadrul prezentării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.