Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că reforma în sănătate are două componente majore, iar una dintre acestea este legată de resursele umane, precizând că fără acestea toate investiţiile nu vor fi funcţionale. El a explicat că nu pot fi creaţi peste noapte specialişti în sănătate, iar aceştia trebuie să fie motivaţi, atraşi şi stabilizaţi.
Alexandru Rafila a participat, luni, la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”.
”Primele spitale din România vor fi gata în prima jumătate a anului viitor din PNRR. Mii de cabinete de medicină de familie sunt deja renovate sau urmează să primească echipamente până la sfârşitul acestui an. Ambulatorile de specialitate, de asemenea, controlul infecţiilor a reprezentat, de asemenea, o foarte mare preocupare. Dincolo însă de investiţiile pe care noi reuşim să le derulăm, împreună cu foarte multe dintre autorităţile locale, pentru că nu pot să nu menţionez autorităţile locale, care sunt extrem de interesate, cele care sunt interesate de sănătatea comunităţilor pe care le conduc, trebuie să discutăm puţin despre reforma din sănătate”, a declarat Rafila,
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a precizat că o componentă majoră a reformei în sănătate este legată de resursele umane.
”Reforma aceasta are două componente majore. Una se leagă de resursele umane în sănătate, pentru că fără resurse umane în sănătate toate lucrurile pe care le facem şi le investim nu vor fi funcţionale. În mod evident, nu putem peste noapte să creăm specialişti. Ei trebuie motivaţi, trebuie atraşi, trebuie stabilizaţi şi avem foarte multe pârghii la îndemână în acest moment. Aş vrea să mulţumesc în mod deosebit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ne acordă asistenţă tehnică pentru derularea acestor proiecte. Implementarea managementului profesionist în spitale este o altă chestiune care ne interesează pentru că utilizarea fondurilor publice şi eficientizarea activităţii medicale este de asemenea o prioritate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Rafila s-a referit şi la propunerea premierului Marcel Ciolacu ca Agenţia Naţională Antidrog să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii.
”Sigur că trecerea părţii de prevenţie şi de consiliere a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este binevenită. Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată acest fenomen, însă noi ne preocupăm acum şi suntem destul de avansaţi în realizarea unor centre regionale şi judeţene dacă se poate pentru tratamentul adicţiei, care vor aduce împreună toate activităţile care ţin de partea de terapie, de psihoterapie, de educaţie, pentru că aceşti copii trebuie să poată să-şi continue activitatea şi, în ultimul rând, de ergoterapie şi de activitate fizică. Avem un astfel de centru care este realizat în parteneriat cu o organizaţie non-guvernamentală la Voila, în judeţul Prahova. Avem un grup de lucru care este interesat să dezvolte un astfel de model de bună practică şi autorităţi locale la Bistriţa, la Olt, la Hunedoara. Vă dau doar trei exemple care ne vor fi parteneri în dezvoltarea unor astfel de centre de combatere a adicţiei la copii”, a mai explicat Alexandru Rafila.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.