Psihologul Yolanda Creţescu atrage atenţia că, de la vârste tot mai fragede, tinerii devin dependenţi de diferite substanţe, iar medicul Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca a explicat că dependenţa de substanţele interzise este atât psihică, cât şi una fizică.
Întrebată la Medika TV, dacă au nevoie tinerii de o ”fabrică de vise”, dacă au nevoie să li se vândă vise, în contextul în care la Iaşi a fost un caz în care diferite substanţe care dau dependenţă au fost puse în alimente şi consumate de tineri, fără să ştie, psihologul Yolanda Creţescu s-a referit la comportamentul adictiv.
”Întrebarea este până unde merge dorinţa adultului de a face bani. Ceea ce se întâmplă cu aceşti copii este un incident fără voinţa copilului, fără voinţa părintelui, însă comportamentul adictiv are faţete multe. Vorbim de adicţie de jocuri vorbim de adicie de dulce, de adicţie de anumite anturaje de substanţe, tutun, alcool. Comportamentul adictiv este un fenomen foarte grav pe care deja îl întâlnim la vârste din ce în ce mai mici. Acum vedem un incident, nu este o crimă emoţională pentru copil, s-a creat aceste false plăceri determinate de substanţă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu nevonovatele ţigări electronice. Doar vapez, e fără nicotină. Însă ce nu înţelegem este că condiţionarea comportamentală poate să grăbească apariţia adiţiei de substanţa nocivă, de tutun”, a spus Yolanda Creţescu.
La rândul său, medicul Bogdan Opriţa a explicat că nu ajung prea multe cazuri la camera de gardă, de tineri care au consumat diferite substaţe, deoarece cei care le distribuie drogurile sunt atenţi la dozaj.
”Nu ajung foarte multe cazuri la camera de gardă pentru că există, din partea celor care le distribuie, o foarte mare atenţie în ceea ce priveşte dozajul. În general la noi ajung numai situaţiile care sunt supradozate”, a declarat Opriţa.
Medicul Bogdan Opriţa a explicat că dependenţa de aceste substanţe este atât fizică, cât şi psihică.
”Aş vrea să înţeleagă lumea că substanţele în cauză dau două tipuri de dependenţă, o dependenţă fizică şi alta psihică. Cea fizică se manifestă prin faptul că în momentul în care şi-au administrat drogul, apar dureri groaznice, greţuri,vărsături, ameţeli, stare generală de rău şi atunci persoana care a luat substanţele trebuie să le ia în continuare pentru a dispare acest fenomen. Al doilea lucru este dependenţa psihică, legată de efectele psihice ale substaţei respective, starea de bine, de euforie, de visare care apar când sunt administrate într-o anumită doză. Problema e că aceste substanţe dau dependenţă fizică şi psihică de la primele doze. Heronica dă dependenţă de la prima doză, cocaina de la a doua doză. În momentul în care i-am administrat cuiva o substanţă fără să ştie, el este dependent din momentul acela”, a mai adăugat Opriţa
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.