Federaţia Solidaritatea Sanitară din România organizează, joi, un protest la sediul Ministerului Finanţelor şi la Camera Deputaţilor. Sindicaliştii reclamă că angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au ajuns să aibă un câştig salarial mediu sub câştiul salarial mediu pe economie şi solicită, printre altele, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sistemul sanitar cu cel puţin 25% pentru anul 2024.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE: Sute de sindicalişti din Sănătate s-au strâns, joi, în Piaţa Constituţiei şi în faţa Ministerului Finanţelor.
Sindicaliştii au fluiere, vuvuzele şi steaguri, dar şi bannere cu revendicările lor.
”Fluturaşul de salarii nu te minte! În Sănătate creşterile salariale nu sunt ceea ce vă promit guvernanţii”, au transmis sindicaliştii.
Cei prezenţi la Ministerul Finanţelor reclamă că majorările promise sunt doar ”din pix”.
”De inflaţie aţi uitat??
Din pix iar ne-aţi rezolvat!
Noi vrem creşteri efective,
Nu cum vreţi voi, doar fictive”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia anunţă că seria protestelor va continua, putându-se ajunge la grevă generală.
ŞTIRE INIŢIALĂ: La protestul de joi sunt aşteptaţi reprezentanţi ai angajaţilor din toată ţara şi din toate categoriile profesionale.
Astfel, între orele 11.00 şi 12.30, se va desfăşura pichetarea Ministerului Finanţelor, iar între 12.45 şi 14.00 pichetarea Camerei Deputaţilor.
Potrivit Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victoriei de Ziua naţională a personalului medical (11 martie).
Sindicaliştii menţionează că revendicările lor rămân neschimbate, ei cerând ”o creştere reală a veniturilor salariale şi nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului”.
Astfel, prima revendicare pe lista protestatarilor se referă la creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024. Alte revendicări sunt: acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată; adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată; finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025 şi adoptarea unor măsuri de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.
”Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie: 5.079 lei; câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială: 4.669 lei”, transmit sindicaliştii, subliniind că ideea conform căreia ”în sănătate salariile sunt mari” este un mit demontat de statisticile oficiale.
”În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%. În acelaşi timp, este suficient ca fiecare dintre ei să înmulţească valoarea acestei creşteri cu 3 pentru a estima nivelul majorărilor din acest an. Acest nivel va corespunde unei creşteri a venitului mediu net lunar de 10%, procentul real pe care angajaţii îl vor încasa lunar, în medie, în anul 2024. Refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşarea a Grevei împotriva politicii sociale şi economice a guvernului şi să ne invite la negocieri arată frica de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Acest refuz al guvernului este un indicator al respectului faţă de legalitate”, susţin sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.