Preotul Tudor Gheorghe, preot de caritate şi asistent social la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor Sf. Stelian din Capitală, a explicat că viaţa unui toxicoman are o calitate foarte joasă până la momentul în care ajunge la un centru de detoxifiere, apoi se naşte din nou.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acţiunea terapeutică are două laturi. Pe de o parte, are latura spirituală, consilierea ducovnicească şi spirituală, în care ei vin şi ne rugăm împreună şi căutăm ajutorul divin. Pe cealaltă parte, este cea în care cu toată priceperea şi într-un mod foarte profesionist, acordăm asistenţă socială”, a declarat părintele Tudor Gheorghe, vineri, la Medika TV.

Acesta a explicat că asistenţa socială se acordă pe foarte multe paliere: ”legătura cu familia, consiliere, consilierea carierei, găsirea unui loc de muncă, înscrierea la programe, şansa a doua, şcoala”.

”Căutăm să găsim cât mai multe oportunităţi în care să îi ghidăm. (...) Deja în momentul în care este asigurat tratamentul lucrăm la vindecarea lui sufletească şi trupească, dar şi la găsirea unui rost. Rostul de a munci, rostul de învăţa, de a efectiv acel om se renaşte”, a mai declarat preotul. 

Acesta afirmă că că un toxicoman care ajunge într-un astfel de centru se naşte din nou.

”Se naşte din nou. Putem spune că viaţa unui toxicoman până în momentul în care ajunge în centru şi participă la detox şi primeşte un loc în Programul Naţional de Sănătate. Este o viaţă în care calitatea vieţii este foarte jos. Pe de o parte este nevoit să îşi ia doza şi face tot felul de compromisuri cu viaţa. Pe când, odată ce are asigurat suportul medical, se realizează aşa treptat o reinserţie socială. Pentru că deja şi nivelul lui de aspiraţie este altul”, a mai declarat părintele.

Acesta explică faptul că fostul dependent începe de este atent şi la propria imagine.

”Se gândeşte inclusiv la imaginea lui fizică şi vreau să vă spun că încep să aibă încredere în ei după ce vin şi la spovedit, şi la şedinţe de socioterapie, de terapie de grup, şi la grupurile de suport, alcolici anonimi, narcotici, dar şi la stomatologie. Vreau să vă spun că un dependent de heroină are dantura distrusă şi în spital avem această şansă de a primi gratuit tratament stomatologic. Îşi îmbunătăţeşte imaginea faţă de sine, începe să aibă curaj, să poată să meargă la un interviu, să îşi găsească un nou loc de muncă. Şi toate acestea ne dau speranţă, pentru că este într-un fel aşa ca şi pilda fiului risipitor -  pierdut a fost şi s-a aflat, mort a fost şi a înviat - în sensul că viaţa lui se întoarce la 180 de grade către normalitate”, a mai spus Tudor Gheorghe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.