Asociaţia Medici pentru Romania, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai Ministerului Sănătăţii, au vozitat, î luna iulie, lapte spitale din ţară unde au discutat cu personalul şi conducerea din şapte spitale, pentru a stabili modele de bune practici pentru recrutarea şi menţinerea personalului în zonele slab deservite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă de luni seară, întâlnirile au avut loc în cadrul proiectului “Initiative de sprijin pentru personalul medical”, derulat in Programul National de Redresare si Rezilienţă. Au fst vizitate 7 spitale din ţară pentru a se discuta cu medici, manageri şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. 

”Discuţiile s-au concentrat pe modele de bună practică de recrutare şi retenţie a personalului medical în zonele slab deservite. Vizitele au fost desfăşurate în unităţi sanitare din judeţele Braşov, Timiş, Argeş, Iaşi şi Călăraşi. În cadrul acestor întâlniri a fost iniţiat dialogul cu manageri de spital, profesori, medici din diferite specialităţi, cât şi rezidenţi, asistenţi medicali şi reprezentanţi ai primăriei. Interviurile au vut ca scop identificarea unor soluţii de succes în atragerea şi retenţia cadrelor medicale, oportunitatea de extrapolare la nivel naţional, fezabilitatea adaptării şu adoptării unor modele de bune practici de la nivel international, precum şi motive pentru care medicii rezidenţi ar considera sau respinge oferte de muncă în zone subdeservite, rurale sau fără afiliere academică”, se arată în comunicatul de presă citat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Potrivit documentului, cele mai importante mesaje primite în cadrul vizitelor se referă la dorinţa medicilor de a profesa în comunităţi mici şi subdeservite, în special în zonele natale, necesitatea alocării locurilor şi posturilor la rezidenţiat bazat pe evaluarea reală a nevoilor la nivel local, precum şi dezvoltarea şi susţinerea unor echipe multidisciplinare.

”De asmenea, spirijinul de natură personală şi profesională a fost identificat ca având o pondere semnificativă în decizia medicilor de a profesa în spitale din afara centrelor universitare, măsuri pe care autorităţile locale din judeţele vizitate le-au adoptat cu succes sau pe care le sustin în colaborare cu managementul spitalelor. În continuarea acestor vizite şi în sprijinul  analizei datelor colectate, Asociaţia Medici pentru Romania va distribui, prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, un chestionar menit sa colecteze opiniile anonime ale medicilor rezidenţi din ţară cu privire la măsurile practice pe care Ministerul Sănătăţii le poate adopta pentru a creşte recrutarea şi retenţia personalului medical în zone rurale si subdesrevite”, se mai arată îîn comunicat,

La finalul lunii septembrie va fi organizat un workshop pentru discutarea recomandărilor ca urmare a analizei interviurilor şi datelor colectate prin interemdiul chestionarului.

Ulterior, până la finalul anului 2024, vor fi făcute propuneri de modificare a cadrului legislativ care să susţină medicii în decizia de a profesa în comunităti mici sau slab deservite, pentru ca toţi românii să beneficieze de serviciile medicale de care au nevoie, în comunităţile în care trăiesc.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.