Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că licitaţia pentru primul Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna augus, investiţia fiind estimată la 120 de milioane de euro, fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul unui workshop organizat de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Comisia Europeană (DG Reform) şi cu participarea experţilor în protonoterapie (ingineri radiologi, medici, organizaţii profesionale specializate), ministrul Sănătăţii Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete au declarat că licitaţia pentru primul Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul cu Protonoterapie ar putea începe în luna august”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, ministrul Rafila a subliniat că Centrul de Protonoterapie va reprezenta o piesă importantă din sistemul de combatere a afecţiunilor oncologice şi ar putea fi inclus în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului (PNCC).

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Protonoterapia este o soluţie inovatoare de tratament a afecţiunilor oncologice şi eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România (...) Pentru pacienţi, accesul la o terapie cu grad mare de eficienţă şi grad minim de efecte adverse este crucial. În acelaşi timp ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generaţii de specialişti care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii, workshopul cu experţi în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici, organizaţii profesionale specializate (resurse umane etc.) a vizat subiecte precum:

* aspecte tehnice legate de construcţia şi dotarea unui astfel de centru

* aspecte financiare: finanţarea proiectelor, riscuri în implementare

* securitate cibernetică şi digitalizare

* modele de finanţare din alte state membre/modele de management etc.

* componenta de resurse umane: structura organizatorică

* telemedicină/teleradiologie

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete a declarat că în urma studiilor de piaţă estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea şi execuţia noului centru de protonoterapie. Licitaţia ar urma să înceapă în lunile următoare.

”Avem nevoie de protonoterapie în România, fără doar şi poate. La fel ca orice proiect crucial din sănătate ne confruntăm cu două provocări macro: factorul timp şi factorul financiar. În termeni de timp, mizez pe o organizare cu celeritate a procedurilor de licitaţie, care ar putea începe chiar în august sau în lunile următoare. În termeni de provocări financiare suntem foarte onoraţi şi recunoscători să avem alături de noi Comisia Europeană, pentru că mizăm pe finanţarea acestui obiectiv din fonduri Europene nerambursabile”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete, citat în comunicatul de presă.

La evenimentul organizat de Ministerul Sănătăţii au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene (DG Reform), CNAS, ANMCS, CNCAN, ANAP, Banca Mondialǎ, CNI, precum şi experţi din cadrul Institutului de Oncologie Bucureşti şi San Donato.

Potrivit ministerului. protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiaţie către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convenţională, care foloseşte raze X sau radiaţie cu fotoni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.