Dr. Decebal Fodor, medic specalist chirurgie generală, a atras atenţia că în România sunt 20 de platforme pentru chirurgia robotică, dintre care doar două sunt în sistemul public, la Timişoara şi la Iaşi, restul fiind în sistemul privat. În România, în acest an, au fost făcute 1400 de intervenţii de chirurgie robotică. Comparativ, anul trecut, în Grecia au fost făcute aproape 3.600 de astfel de intervenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Chirurgia robotică, chiar dacă pare desprinsă din romanele SF ea nu ţine de viitor, ţine de prezent şi este  prezentul din mâinile chirurgului care îşi doreşte tot ce e mai bun pentru pacienţii săi. Atunci când începem să cunoaştem tainele chirurgiei robotice, ne dăm seama că singura oprelişte este doar imaginaţia. În rest putem face absolut orice cu robotul, tocmai pentru a îmbunătăţi rezultatul postoperator şi a creşte şansa la supravieţuire, când vorbim de  patologii oncologice”, a declarat medicul Decebal Fodor.

Întrebat câşi roboţi chirurgicali sunt în România, Fodor a explicat că doar doi sunt în sistemul medical public.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Datele pe care vi le pezint sunt recente, de săptămâna trecută. În România există la ora actuală 20 de platforme Da Vinci, dintre acestea, doar două sunt în sistemul public,  restul sunt în privat. Sunt în Timişoara şi la Iaşi. Anul ăsta, în urmă cu o lună au fost efectuate aproximativ 1.500 de intervenţii robotice în toată ţara şi targetul este să depăşim 2.000 de intervenţii până la finalul anului”, a spus Fodor.

Decebal Fodor a precizat că până acum, în acest an, au fost făcute 1.400 de intervenţii chirurgicale cu robotul.

”În anul trecut, în România s-au efectuat, la stat şi privat, undeva la 1400 de intervenţii chirurgicale. În Grecia  s-au efectuat aproape 3.600 de intervenţii robotice, în Bulgaria- 2300, în Ungaria- 1700, iar în Cipru, o insulă care are populaţia mai mică decât cea a Bucureştiului, s-au efectuat 350 de intervenţii. În aceste ţări, decontarea este şi din partea statului. Din păcate, în România, nu avem un program de chirurgie robotică funcţonal”, a subliniat Fodor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.