Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11 minute în pluis de somn pe noapte decât bărbaţii. Deşi această diferenţă poate părea mică, ea poate avea implicaţii semnificative pentru sănătatea generală a femeilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Femeile experimentează numeroase schimbări hormonale de-a lungul vieţii – de la menstruaţia lunară la sarcină şi menopauză. Fiecare dintre aceste etape poate perturba tiparele de somn. De asemenea, femeile sunt cu 40% mai predispuse decât bărbaţii să sufere de insomnie.

„Când vine vorba de fiziologie, hormonii femeilor au un rol uriaş în ceea ce priveşte somnul”, a declarat pentru revista Glamour Dr. Aileen Alexander, expert în sănătatea femeilor şi somn.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„În general, acest lucru înseamnă că femeile au o nevoie mai mare de somn şi sunt mai predispuse să urmeze şi o siestă în timpul zilei”, spune ea.

Dincolo de factorii biologici, aşteptările şi responsabilităţile societale contribuie, de asemenea, la nevoile de somn ale femeilor.

Cercetările au arătat că femeile suportă adesea majoritatea sarcinilor casnice şi de îngrijire, ceea ce duce la creşterea oboselii şi a stresului, potrivit sursei citate.

„Femeile sunt de obicei cele care se trezesc noaptea pentru a susţine copiii sau, în unele cazuri, părinţii în vârstă”, a spus Alexander. Aceste presiuni suplimentare pot necesita mai mult somn pentru a recupera şi a menţine funcţia cognitivă optimă.

Cu toate acestea, nevoile individuale de somn pot varia de la o persoană la alta, indiferent de sex.

Factori precum vârsta, stilul de viaţă şi starea generală de sănătate contribuie toţi la durata optimă de somn a unei persoane.

„Deşi avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege diferenţa de gen între cerinţele şi ciclurile de somn ale bărbaţilor şi femeilor, consecinţele lipsei unui somn suficient sunt bine evidenţiate şi pot avea un impact uriaş atât asupra bărbaţilor, cât şi asupra femeilor”, a precizat dr. Alexander.

Pentru a obţine odihna adecvată de care au nevoie, experţii recomandă adulţilor să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.