Aproximativ 9.500 de persoane din Statele Unite sunt diagnosticate zilnic cu cancer de piele şi unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. Specialiştii din Marea Britanie avertizează la rândul lor că în privinţa cazurilor de cancer de piele acestea vor atinge un nivel record anul acesta. Cancer Research UK preconizează că în 2024 va fi diagnosticată o cifră record, de aproape 30 de mii de persoane cu melanom, în ciuda faptului că 90 % din cazuri pot fi complet prevenite dacă oamenii şi-ar proteja pielea de soare şi nu ar mai folosi saloanele de bronzat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit statisticilor, o treime din cancerele diagnosticate la nivel global sunt cancere de piele. În Statele Unite, cancerul de piele este unui din cele mai frecvente cancere diagnosticate, potrivit Asociaţiei Academiei Americane de Dermatologie.

Noile date arată că ratele cancerului de piele de tip melanom au crescut cu aproape o treime în ultimul deceniu în Regatul Unit.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Acest lucru este cauzat de faptul că aproape 9 din 10 cazuri din Marea Britanie sunt cauzate de expunerea la prea multe radiaţii ultraviolete (UV), de la soare şi de la saloanele de bronzat.

Creşterea este alarmantă, spun specialiştii britanici care însă subliniază că aproximativ 17 000 de cazuri de melanom în fiecare an ar putea fi prevenite.

Melanomul, o formă de cancer de piele, este unul dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, fiind al 17-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, potrivit World Cancer Research, în timp ce Organismul UE de luptă împotriva cancerului plasează melanomul pe locul şase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbaţi, cât şi la femei, după cancerul de sân, colorectal, de prostată, pulmonar şi de vezică urinară.

Radiaţia ultravioletă solară este cauzatoare de cancer, potrivit OMS, iar  ,,expunerea la radiaţiile solare este principalul factor de risc pentru dezvoltarea melanomului şi a tuturor cancerelor de piele”, portivit  asist. univ. dr. Cristina Beiu.

Statisticile mai arată că sunt 7,9 cazuri de melanom la 100 de mii de locuitori. Potrivit ECIS (European Cancer Information System) în cazul bărbaţilor atât incidenţa, cât şi mortalitatea sunt chiar mai mari. Supravieţuirea pacienţilor cu melanom depăşeşte 90% în ţările occidentale, însă în Europa de Est, supravieţuirea rămâne sub 60%.

Care este cauza acestei creşteri?

Această tendinţă de creştere a numărului de cazuri de melanom este observată în toate grupele de vârstă, deşi cercetătorii au constatat că cea mai mare creştere a fost înregistrată la adulţii cu vârsta de peste 80 de ani. Acest grup de vârstă a înregistrat o creştere a ratelor de incidenţă de 57% în ultimul deceniu.

Ratele sunt, de asemenea, în creştere pentru adulţii tineri cu vârste cuprinse între 25-49 de ani, cu o creştere de 7% a incidenţei în ultimii zece ani.

Este probabil ca tinerii de astăzi să fie mai conştienţi de legătura dintre razele UV şi riscul de cancer de piele decât generaţiile mai în vârstă. Acest lucru ar putea însemna că sunt mai predispuşi să ia măsuri de precauţie pentru a rămâne în siguranţă la soare.

Pe de altă parte, este posibil ca grupurile mai în vârstă să fi ştiut mai puţin despre pericolele bronzării în tinereţe, ceea ce a condus probabil la o expunere crescută la soare.

Dar există şi alte motive în spatele acestei creşteri a cazurilor de cancer de piele, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei.

O mai bună conştientizare a semnelor şi simptomelor cancerului de piele înseamnă probabil că tot mai mulţi oameni îşi vizitează medicul atunci când observă modificări neobişnuite ale pielii, ceea ce a contribuit, de asemenea, la numărul record de persoane diagnosticate în Regatul Unit, potrivit Cancer Research UK.

Aceste cifre evidenţiază importanţa măsurilor de prevenţie pentru a ne proteja pielea de soare şi pericolele utilizării saloanelor de bronzat, spun specialiştii britanici.

Prevalenţa cancerului de piele în Europa. România, o rată de aproximativ 15 cazuri la 100.000 de locuitori

Melanomul cutanat a reprezentat 4% din totalul noilor diagnostice de cancer în ţările UE-27 în 2020 şi 1,3% din totalul deceselor cauzate de cancer, conform Sistemului european de informare privind cancerul . De asemenea, se numără printre primele 20 de cauze ale mortalităţii cauzate de cancer.

Peste 100 000 de cazuri noi de melanom au fost raportate în 2022 – majoritatea la adulţi cu vârste cuprinse între 45 şi 69 de ani – şi au condus la peste 15 000 de decese.

Bărbaţii sunt mai susceptibili de a dezvolta melanom decât femeile. Una din 74 de femei prezintă un risc de a dezvolta cancer de piele pe parcursul vieţii (vârste cuprinse între 0 şi 74 de ani), comparativ cu unul din 66 de bărbaţi.

Melanomul se asociază foarte mult cu arsurile solare, atât la vârsta adultă, cât mai ales la vârsta copilăriei.

Ţările UE cu cele mai ridicate rate de incidenţă a melanomului (bărbaţi şi femei) sunt Danemarca, Ţările de Jos, Suedia, Finlanda şi Germania. Ţările cu cele mai scăzute rate sunt România, Bulgaria, Cipru, Portugalia şi Polonia, potrivit ECIS 2020.

De asemenea, ţările UE cu cea mai ridicată mortalitate prin melanom (bărbaţi şi femei) sunt Spania, Grecia, Portugalia, Malta şi România. Ţările cu cea mai scăzută mortalitate sunt Slovacia, Danemarca, Slovenia, Croaţia, Suedia şi Ţările de Jos.

Prevenţia este cheia

În ciuda creşterii numărului de cazuri, la nivel global, se estimează că rata mortalităţii cauzate de melanom va continua să scadă. Acest lucru se datorează cercetării şi îmbunătăţirilor în diagnosticarea precoce şi tratament, care au dus la dublarea supravieţuirii melanomului în ultimii 50 de ani.

„Supravieţuirea în cazul cancerelor, inclusiv al melanomului, continuă să se îmbunătăţească, demonstrând progresele substanţiale făcute posibile de cercetare. Dar este vital ca oamenii să încerce să îşi reducă riscul de a face boala”, spune Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK.

Persoanele care suferă arsuri de la soare, chiar şi o dată  la doi ani ăşi pot tripla riscul de apariţie a cancerului de piele.

De asemenea, este important de reţinut că arsurile solare nu apar doar când este cald, ci şi în zilele mai răcoroase sau înnorate.

Specialiştii recomandă ca în zilele de vară cu soare puternic să petrecem timp la umbră, în special între orele 11:00 şi 17:00. Să purtăm pălării de soare şi haine uşoare care să ne acopere pielea (bluze cu mâneci şi pantaloni lungi), şi ochelari de soare cu protecţie UV, şi să aplicăm regulat protecţie solară cu un factor SPF ridicat.

Dacă observaţi modificări neobişnuite la nivelul pielii – fie că este vorba despre o aluniţă nouă sau care se schimbă, o rană care nu se vindecă sau o zonă a pielii care pare ieşită din comun, asiguraţi-vă că vă contactaţi medicul de familie.

Asociaţia Academiei Americane de Dermatologie – cel mai mare, influent şi reprezentativ grup dermatologic din Statele Unite – recomandă persoanelor de toate rasele şi vârstele să folosească zilnic cremă de protecţie solară.

„Oricine poate face cancer de piele, indiferent de vârstă, sex sau tonul pielii. De fapt, se estimează că unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele în timpul vieţii”. Utilizarea protecţiei solare poate ajuta la prevenirea cancerului de piele, protejându-vă de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui”, se arată pe site-ul Asociaţiei.

Utilizarea zilnică regulată a unei creme de protecţie solară cu SPF 30 sau mai mare vă poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase (SCC) cu aproximativ 40% şi vă poate reduce riscul de melanom cu 50%, recomandă Fundaţia împotriva Cancerului de Piele pe site-ul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.