Medicul Diana Loreta Păun, şeful Secţiei endocrinologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a precizat, luni seară, că ideea realizării primei embolizări arteriale tiroidiene din ţară a venit din nevoia de a oferi pacienţilor o alternativă la operaţiile clasice, având în vedere multitudinea de avantaje pe care le are intervenţia.
”În luna martie, am îndrăznit împreună cu colegii de la Departamentul de Radiologie Intervenţională o tehnică nouă de tratament al nodurilor tiroidieni. Este vorba de embolizarea uneia dintre arterele tiroidiene, respectiv a arterei care merge către acel nodul pe care noi am vrut să-l tratăm altfel. Este o premieră pentru România, bineînţeles că embolizări de vase se fac uzual la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dar în sfera glandei tiroide această procedură nu s-a mai practicat în România”, a declarat, luni seară, la Medika TV, medicul Diana Loreta Păun, şefa Secţiei de endocrinologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală.
Aceasta a explicat că operaţia s-a făcut sub coordonarea dr. Bogdan Dorobăţ.
”Am studiat această tehnică, această posibilitate. Am căutat în literatura de specialitate să vedem care sunt cazurile cele mai potrivite, cum ar trebui să le pregătim, ce implică această nouă procedură. Am selectat pacientul care ni s-a părut cel mai potrivit şi, într-adevăr, am pornit la efectuarea acestei proceduri pe care am finalizat-o cu success”, a explicat medical.
Diana Loreta Păun a explicat că de multe ori pacienţii se feresc de operaţii clasice, de aceea echipele medicale au căutat alternative.
”Ne-am gândit să deschidem o nouă poartă în abordarea tratamentului nodurilor tiroidieni. Bineînţeles că există nişte condiţii. În primul rând, nodulul trebuie să fie benign, adică să nu fie cancer. Şi acest lucru trebuie dovedit printr-o funcţie biopsie tiroidiană pe care, bineînţeles, că noi am efectuat-o anterior (…) Dacă pacientul nu are răbdare luni de zile să ia un tratament antitiroidian sau tratamentul nu merge atât de bine cum ne-am dorit noi, atunci există această posibilitate să embolizezi vasele tocmai în ideea de a readuce funcţia tiroidiană la normal mai repede. La fel putem să intervenim pe calea embolizării dacă avem o hemoragie, chiar post operatorie”, a mai explicat medicul.
Diana Loreta Păun a explicat că acest tip de intervenţie aduce pacientului o seamă întreagă de avantaje.
”Este o procedură minim invazivă, care nu necesită anestezie şi bineînţeles nu se însoţeşte de o tăietură, cum este cazul chirurgiei tiroidiene. Avantaje evidente pentru pacient. Practic pacientul se internează, noi facem un angio-CT, bineînteles la indicaţia colegilor de la Radiologie Intervenţională. După ce se stabileşte exact care e harta vaselor, radiologul alege vasul care merge către zona afectată şi acel vas va fi embolizat, adică va fi astupat. Procedura constă în introducerea unui cateter care este ghidat radiologic, deci toată procedura se face sub ghidaj imagistic ”, a explicat medicul.
Diana Loreta păun a menţionat că, după operaţie, pacientul trebuie să stea întins, liniştit, maxim 8 ore, în pat, dar la finalul celor 8 ore el se poate duce acasă, se poate ridica din pat şi poate relua activităţile fără niciun fel de limitare.
Prima embolizare arterială tiroidiană din ţară a fost realizată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, iar aceasta este o procedură minim invazivă prin care se blochează selectiv vasele de sânge care hrănesc tiroida, determinând reducerea dimensiunilor acesteia şi a fluxului sanguin.
Intervenţia a fost anunţată de reprezentanţii unităţii medicale în 12 martie.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.