DSP Iaşi a transmis, miercuri, că băieţelul de 8 luni care a murit din cauza rujeolei, fiind al 19-lea deces confirmat, provenea din comuna Moţca, unde evoluează mai multe focare. Copilul, mama şi fratele său au fost în spital, iar decesul micuţului a survenit în 25 iunie. Specialiştii precizează că în comuna de provenienţă a familiei acoperirea vaccinală este foarte mică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, în judeţul Iaşi a fost înregistrat decesul  unui copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR. Acesta a decedat în data de 25.06.2024, fiind contact cu mama şi fratele său în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinaţi cu ROR şi prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele 3 persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Acestea provin din comuna Moţca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă”, a transmis, meircuri, DSP Iaşi, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că, la nivelul comunei Moţca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populaţiei de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi  recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii şi contacţii adulţi să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viaţă se poate infecta”, a mai transmis DSP Iaşi.

Potrivit specialiştilor, vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare şi se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni, la un an şi la vârsta de 5 ani.

În situaţia epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează şi copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni.

”Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfăşurată pe reţelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează şi la nivelul judeţului Iaşi o informare cât mai obiectivă a părinţilor cu privire la importanţa respectării schemelor naţionale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protectie posibilă”, a mai transmis DSP Iaşi.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 580 de cazuri noi de rujeolă, numărul total depăşind 20.000. Cele mai multe, peste 2.000, sunt în judeţul Braşov. În ultima săptămână s-a înregistrat al 19-lea deces, la un copil de 8 luni din Iaşi.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.