Directoarea de program în cadrul Centrului Teen Challange România, Georgiana Drăgan Moldoveanu, a vorbit, sâmbătă, despre serviciile oferite tinerilor dependenţi şi despre importanţa activităţilor care se adresează atât fizicului, cât şi psihicului. În cadrul Centrului Teen Challange România, tinerii găsesc suport pentru a scăpa de consumul de droguri. Fiecare tânăr are un mentor care îl îndrumă, iar xosturile se ridică la aproximativ 1.000 de euro pe lună pentru fiecare ”pacient”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

 

”Noi suntem conştienţi de faptul că dependenţa te afectează din toate punctele de vedere şi pe absolut toate planurile, începând de la fizic, emoţional, psihic, socio-profesional şi, credem noi, spiritual. Şi atunci toate activităţile noastre sunt orientate astfel încât să acopere toate aspectele fiinţei umane. Nu ne putem ocupa doar de latura fizică sau de latura emoţională, în acelaşi timp să nu-l pregătim pentru ce va urma după program, când trebuie să se reintegreze în societate şi aşa mai departe. Şi atunci avem activităţi, toate obiectivele zilnice sunt stabilite pentru a-l ajuta pe cel din program, pe tânăra din program sau pe tânarul de la centru de băieţi să se schimbe începând de la cele mai mici obiceiuri, cum ar fi trezitul de dimineaţa, să-ţi faci patul, să ai o igienă corespunzătoare”, a declarat Georgiana Drăgan Moldoveanu, director de program în cadrul Centrului Teen Challange România, vineri, la Medika Antidrog.

Aceasta a povestit că tinerii internaţi aici învaţă să îşi reia viaţa de zi cu zi, începând cu cele mai mici detalii.

”Micile detalii care fac parte din viaţă şi care până la urmă formează rutina cu care trebuie să te obişnuieşti pentru viaţa de după program, până la, într-adevăr, cele mai profunde aspecte umane care ţin de identitate, care ţin de stima de sine, de valoare şi pentru asta avem cursuri în fiecare zi, de luni până vineri, avem terapie de grup, o dată pe săptămână şi, bineînţeles, consiliere individuală în care noi folosim modelul mentorării între egali. Cu alte cuvinte, în special persoane care sunt foste dependente, care au trecut printr-un proces de recuperare, care au o perioadă de timp de când s-au lăsat, devin exemple, devin modele pentru tinerii care sunt acum în program şi mulţi dintre ei aleg chiar să se implice la rândul lor şi să fie un ajutor, aşa cum am de ce şi eu”, a spus Georgiana Drăgan Moldoveanu.

Un mentor se ocupă de fiecare persoană în parte care caută ajutorul în acest Centru. Programul poate dura 3 luni sau chiar un an.

”Programul nostru este de lungă durată, durează între 9 luni şi 1 an, în special pentru adulţi. Acum pentru adolescenţi, ţinând cont de contextul diferit, de faptul că ei trebuie să se întoarcă la şcoală după o perioadă, Facilităm şi programe care durează 3 luni, deci programe pe termen mai scurt. Dar într-adevăr trebuie să stea acolo şi asta implică totul, începând de la cazare, utilităţi, mâncare, absolut tot”, a mai spus Georgiana Drăgan Moldoveanu.

Costurile pentru fiecare persoană internată aici ajung la 1.000 de euro pe lună, iar acest Centru funcţionează ca ONG, astfel că se bazează foarte mult pe donaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.