Cercetătorii au descoperit o relaţie de cauzalitate şi o genetică comună care sugerează că depresia ar putea fi o cauză a diabetului zaharat de tip 2, o boală cu care trăiesc peste 500 de milioane de persoane din întreaga lume. Concluziile unui nou studiu, publicat joi, îndeamnă la evaluarea persoanelor cu depresie, astfel încât acestea să poată evita apariţia diabetului zaharat de tip 2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Depresia poate juca un rol direct în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, indică un nou studiu care a analizat relaţia cauză-efect dintre cele două afecţiuni. Potrivit experţilor, constatările ar putea contribui la stimularea eforturilor pentru prevenirea diabetului de tip 2.

În urma acestei descoperiri, cercetătorii au lansat un apel pentru ca depresia să fie considerată un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, alături de alţi astfel de factori, precum obezitatea, inactivitatea şi antecedentele familiale de boală.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, cercetătorii sugerează că persoanele cu antecedente de depresie ar trebui să fie evaluate în ceea ce priveşte riscul de diabet zaharat de tip 2, astfel încât să poată fi sprijinite pentru a evita apariţia acestei afecţiuni.

Experţii ştiu de multă vreme că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproximativ două ori mai predispuse de a suferi de depresie în comparaţie cu cele care nu suferă de această boală.

De asemenea, este bine stabilit că persoanele cu depresie au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, până în prezent nu a fost clar dacă depresia a cauzat diabetul sau viceversa, sau dacă alţi factori sunt în joc.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au constatat pentru prima dată că depresia provoacă în mod direct un risc crescut de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2, dar nu au constatat că diabetul provoacă depresia, informează joi, The Guardian.

Constatările au fost publicate în revista Diabetes UK.

„Acest studiu extrem de important ne oferă noi informaţii despre legăturile dintre genetică, diabetul de tip 2 şi depresie, indicând faptul că depresia poate contribui la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2″, a declarat dr. Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK, care a finanţat studiul.

Diabetul de tip 2 este o boală complexă, cu factori de risc multipli – iar cercetările anterioare au arătat că această afecţiune este mai frecventă la persoanele cu depresie, a precizat ea.

„Studiul ne oferă o mai bună înţelegere asupra motivelor şi indică faptul că depresia ar trebui să fie acum considerată un factor de risc pentru diabetul de tip 2″.

Noile cunoştinţe avansate de acest studiu ar putea ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii să îmbunătăţească îngrijirea şi sprijinul pentru persoanele cu antecedente de depresie şi să prevină mai multe cazuri de diabet zaharat de tip 2.

Studiul a folosit date de la sute de mii de persoane din Marea Britanie şi Finlanda, inclusiv 19.000 de persoane cu diabet de tip 2, 5.000 de persoane diagnosticate cu depresie şi 153.000 de persoane care au raportat singure depresia.

Cercetătorii au folosit o metodă statistică numită randomizare mendeliană pentru a analiza informaţiile genetice şi de sănătate.

Ei au constatat că doar 36,5% din efectul depresiei asupra diabetului zaharat de tip 2 ar putea fi explicat prin obezitate.

Persoanele obeze au o probabilitate semnificativ mai mare de a avea diabet zaharat de tip 2 decât cele cu o greutate sănătoasă.

Cercetătorii au observat, de asemenea, şapte variante genetice care contribuie atât la diabetul zaharat de tip 2, cât şi la depresie.

Aceste gene comune joacă un rol în secreţia de insulină sau în inflamaţia din creier, pancreas sau ţesutul adipos, modificările în aceste procese biologice putând explica modul în care depresia creşte tipul 2, au sugerat ei.

Şi, deşi nu a fost găsită o cauză directă pentru faptul că diabetul provoacă depresie, experţii cred totuşi că povara de a trăi cu diabetul zaharat de tip 2 poate fi un factor în dezvoltarea depresiei.

„Îi încurajăm cu tărie pe toţi cei care suferă de depresie să îşi cunoască riscul de diabet zaharat de tip 2 prin completarea instrumentului online gratuit ‘Cunoaşteţi-vă riscul’, al Diabetes UK, astfel încât să poată obţine sprijinul potrivit pentru a-şi reduce riscul şi a evita diabetul zaharat de tip 2″, a declarat Robertson.

Prof. Inga Prokopenko, de la Universitatea din Surrey, care a condus studiul, a declarat că „descoperirea indică depresia ca fiind o cauză care contribuie la diabetul zaharat de tip 2 şi ar putea ajuta la îmbunătăţirea eforturilor de prevenire”.

Noile descoperiri sunt importante atât pentru persoanele care trăiesc cu aceste afecţiuni, cât şi pentru furnizorii de servicii medicale, care ar trebui să ia în considerare implementarea unor examene suplimentare pentru a ajuta la prevenirea apariţiei diabetului zaharat de tip 2 la persoanele care suferă de depresie, au subliniat autorii recentului studiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.