Campania “Nu pierde din vedere!” realizată de Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate are drept scop informarea publicului larg despre afecţiunile oftalmologice ce pot apărea din cauza expunerii excesive la soare. Persoanele care se confruntă cu senzaţii de arsură, durere şi/sau usturime, senzaţia de pierdere sau diminuare a vederii, cauzate de o posibilă expunere prelungită şi neprotejată la soare trebuie să se adreseze medicului oftalmolog.
„Cea mai importantă afecţiune oftalmologică degenerativă care poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare este cataracta. Până la 20% dintre cataracte pot fi cauzate de supraexpunerea la radiaţiile UV” precizează doamna doctor Ioana Gobej, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii LOTUS-MED.
Specialiştii atentionează că expunerea exagerată la razele UV poate provoca şi una sau mai multe dintre următoarele boli oculare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută, etc.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Despre bolile oculare care pot fi dezvoltate în urma expunerii excesive la soare
Expunerea la soare poate provoca cancer de pleoape, care apare pe pleoapă sau în interiorul ei. De obicei, este clasificat că o tumoră epitelială. Acest tip de tumoră implică cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei.
Expunerea puternică la lumina soarelui, poate provoca keratoconjunctivită acută. Aceasta este o arsură a corneei foarte dureroasă, care provoca tulburări de vedere timp de 6 până la 24 de ore.
Observarea soarelui prin nori, fără un filtru special, poate duce la fotoretinită. Deteriorarea fotoreceptorilor în fotoretinită poate duce la deficienţă vizuală permanentă.
Despre cataracta având drept cauză expunerea prelungită la soare
Cercetările arată că unul din cinci cazuri de cataractă ar putea fi prevenit cu o protecţie adecvată a ochilor şi cu expunerea redusă la lumina soarelui.
Conform acestora, cu cât ochii sunt mai expuşi la razele soarelui, cu atât cristalinul va îmbătrâni mai repede. Aşa îşi va pierde transparenţa, va deveni mai opac în timp.
Despre profilul celor afectaţi
Medicii oftalmologi menţionează că unii oameni sunt mai sensibili la soare decât alţii. Acesta este cazul copiilor înainte de vârsta de 10-12 ani, deoarece lentilele lor filtrează doar parţial razele UV.
Despre recomandările medicilor oftalmologi
În cazul cataractei, primul pas pentru reducerea riscului este purtarea de ochelari de soare care blochează UV şi pălării cu boruri. Este de preferat ca ochelarii de soare să asigure şi protejarea vederii periferice şi să fie dotaţi cu protecţie UVA/UVB, informează medicii oftalmologi.
Sunt menţionate de către specialişti mai multe soluţii pentru a proteja ochii: alegerea ochelarilor, lentile polarizate, lentile de contact anti-UV, etc.
Dacă ochii sunt arşi de soare, senzaţia neplăcută vă apărea în două până la trei ore de la expunere. Pentru arsurile solare uşoare, autovindecarea poate apărea în 48 de ore, deşi există simptome neplăcute şi uneori descurajante, cum ar fi senzaţia de „ochi ars de soare”.
Consultul de urgenţă la medicul oftalmolog este necesar persoanelor cu ochi sensibili, care au suferit deja leziuni corneene sau dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore.
#NUPIERDEDINVEDERE şi programează-te acum la oftalmolog!
Mai multe despre campania „Nu trece cu vederea! ”, pot fi regăsite pe https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere
Despre Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate
Asociaţia Suport pentru Educaţie şi Sănătate este o organizaţie neguvernamentală şi non-profit ce doreşte să aducă mai aproape de oameni teme de interes general şi de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluţii. Mai multe detalii despre proiectele Asociaţiei Suport pentru Educaţie şi Sănătate puteţi afla pe site-ul: https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte
Despre Centrul Medical Integrat de Diagnostic şi Tratament LOTUS-MED
LOTUS-MED s-a înfiinţat în anul 1998, în Bucureşti şi activează în segmentul medical privat, oferind servicii medicale clinice şi de laborator.
Mai multe informaţii despre centrul medical integrat oftalmologie LOTUS-MED pot fi găsite: https://www.lotus-med.ro/centru-medical-integrat-oftalmologie
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.