Psihologul Andreea Fodor, specializată în terapia cu pacienţii adulţi diagnosticaţi cu boli oncologice, afirmă că echilibrul psiho-emoţional al pacienţilor este extrem de important, ea arătând că rata mortalităţii la pacienţii cu cancer şi cu depresie este considerabil mai ridicată comparativ cu restul pacienţilor.
”Tristeţea, aceste trăiri pe care le numim negative pentru că sunt neplăcute, ele au o valenţă pozitivă, sunt reacţii emoţionale normale la primirea unui diagnostic, sau atunci când îţi este rău, când a simptome fizice, e normal să te simţi astfel. Doar că de la un anumit rag încolo ele ating niveluri clinice care necesită un diagnostic, necesită o intervenţie, poate, de natură psihiatrică sau consiliere psihologică. E, într-adevăr, foarte important acest confort psihologic al persoanei, acest echilibru psiho-emoţional, această prezenţă suportivă lângă el care să poată identifica puţin mai repede eventualele direcţii negative pe care le-ar putea lua psihicul acelei persoane. Şi, ca să vedem cât de e important, trebuie să menţionăm că mortalitatea este mult mai crescută, cred că în jur de 40% mortalitate mai ridicată la pacienţii oncologici cu depresie clinică diagnosticată”, a afirmat psihologul Andreea Fodor, luni seară, într-o emisiune la Medika Tv.
Aceasta a explicat că, în cazurile severe, psihologul face pacientului recomandarea unui consult psihiatric.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.