Unu din cinci copii născuţi în perioada pandemiei de COVID, la Maternitatea "Bucur", unitate care primeşte exclusiv mame pozitive la testul pentru SARS-CoV-2, a prezentat probleme medicale legate de prematuritate, arată organizaţia Salvaţi Copiii. Aceasta a lansat un "apel urgent" pentru dotarea prioritară cu aparatură a Maternităţii Bucur şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" din Iaşi. În cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii, un medic a ridicat problema ca fiecare maternitate mare din ţară să aibă sector COVID, explicând că transferul micilor pacienţi infectaţi ridică probleme privind siguranţa acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Numai la Spitalul Universitar din Bucureşti s-au născut, în perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, 85 de copii cu mame PCR SARS-CoV-2 pozitive şi alţi 65 de copii din mame cu istoric de infecţie în timpul sarcinii. La Maternitatea Bucur din Capitală, devenită unitate medicală exclusiv COVID-19, din luna martie 2020 şi până în prezent au venit pe lume 516 nou-născuţi din mame pozitive, 104 dintre aceştia având complicaţii medicale din cauza prematurităţii. Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, şi copii născuţi în alte maternităţi din Bucureşti şi din alte judeţe, atât în sistemul public, cât şi în cel privat”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de organizaţia Salvaţi Copiii.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Datele reies dintr-o dezbatere pe tema riscurilor pe care infecţia cu SARS-CoV-2 le pune pentru gravidă şi nou-născut, organizată de Salvaţi Copiii, împreună cu medici. În cadrul dezbaterii, medici care lucrează în Maternitatea Bucur au arătat că rata de naşteri premature a crescut semnificativ. 
 
"Sarcina constituie un factor de risc, studiile arată asocieri mai mari şi cu hipertensiunea, şi cu starea de preeclampsie. A crescut mult rata de naşteri premature, diferenţa e statistic semnificativă – pentru cazurile COVID a fost de 17-18%. A crescut şi rata naşterilor prin cezariană, creşterea e semnificativă – înainte aveam o rată de 60%, pentru naşterile la pacientele COVID procentul a ajuns la 88%”, a declarat conf. dr. Octavian Gabriel Olaru de la Maternitatea Bucur, citat de Salvaţi Copiii.
 
El a ridicat problema înfiinţării de secţii COVID în marile maternităţi din ţară. 
 
"Din punctul nostru de vedere, e bine ca fiecare maternitate mai mare din ţară să aibă un sector dedicat cazurilor COVID. Transferul cazurilor severe nu este un lucru uşor de făcut, transportarea unui caz care nu e echilibrat poate să-i dea lovitura de graţie. Cazurile severe trebuie rezolvate acolo şi salvaţi copiii, şi mamele, după care văzut ce se întâmplă”, a afirmat medicul. 
 
Managerul Spitalulului "Sf. Maria", Iaşi, Alina Belu, a declarat că unitatea a avut şi bebeluş în vârstă de 7 zile infectat, cu o malformaţie cardiacă gravă.
 
"Suntem Spital de Urgenţă pentru Copii, avem 8 pacienţi în ATI, 26 pe zona roşie. Au vârste diferite, cel mai mic e un sugar de 29 de zile, de asemenea, avem o lehuză de 17 ani. Am avut un pacient de 7 zile, descoperit pozitiv COVID, în urma investigaţiilor s-a constatat o malformaţie cardiacă gravă, fără posibilitate de rezolvare în România, a rămas intubat, negativat după 14 zile, am reuşit să-l transferăm în Italia, a fost operat pe cord, acum e sănătos”, a spus Alina Belu.
 
La rândul său, profesorul Radu Vlădăreanu, şef de disciplină Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti şi vicepreşedinte în Comisia Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că "vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, salvează viaţa ei şi a nou-născutului”, potrivit studiilor realizate în SUA.
 
"Sarcina cu COVID este o vulnerabilitate, COVID amplifică şi coagularea, şi stresul respirator. Datele foarte recente arată că, în SUA, simptomatologia este mai severă dacă boala COVID se întâmplă în trimestrul II şi III, duce la un risc de deces de aproape două ori mai mare decât la femeia care nu e gravidă”, a afirmat Radu Vlădăreanu. 
 
Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat un "apel urgent", pentru dotarea prioritară a Maternităţii Bucur, devenită linie COVID-19, şi a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria” din Iaşi. 
 
Maternitatea Bucur din Bucureşti are nevoie de suplimentarea aparaturii existente cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturaţia de oxigen şi frecvenţa cardiacă, pentru a face faţă numărului crescut de cazuri de nou-născuţi din mame COVID pozitive. "În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi şi nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă”, precizează oficialii organizaţiei.
 
În ceea ce priveşte Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iaşi, unitatea are nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie şi unul pentru pediatrie). 
 
"Este singura unitate care asigură patologia gravă şi foarte gravă din neonatologie şi pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienţii internaţi au nevoie de tehnologie de ultimă generaţie pentru tratament şi monitorizare”, mai transmite Salvaţi Copiii, care face un apel la companii să sprijine dotarea celor două spitale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.