Copiii români sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, dintre toate statele Uniunii Europene, arată statistici publicate luni de organizaţia Salvaţi Copiii, conform cărora doi din cinci copii români trăiesc la limita sărăciei, în timp ce la nivel european proporţia este de unu din patru. În ultimul an, familiile vulnerabile ai căror copii sunt integraţi în programele educaţionale ale Organizaţiei Salvaţi Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii. Peste jumătate dintre familiile beneficiare ale programelor Salvaţi Copiii România, 51,58%, au un venit de sub 400 lei pe membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei pe membru de familie şi doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depăşeşte 600 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Criza costului vieţii a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covârşitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integraţi în programele educaţionale ale Organizaţiei Salvaţi Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii. Astfel, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunţe la cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvaţi Copiii România. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei şi dedică cea de-a 23-a ediţie a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susţinerea educaţiei copiilor vulnerabili”, informează Salvaţi Copiii România, într-un comunicat dat publicităţii luni.  
Peste jumătate dintre familiile beneficiare ale programelor Salvaţi Copiii România, 51,58%, au un venit de sub 400 lei pe membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei pe membru de familie şi doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depăşeşte 600 lei. 
Familiile aflate în această situaţie au declarat că au fost nevoite să renunţe la anumite cheltuieli. Astfel, 71% dintre familii au renunţat la cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea, 35% nu fac cheltuieli legate de activităţi extraşcolare pentru copii, în timp ce 12% dintre familii au renunţat la achiziţia de  jocuri şi jucării.
Aproape un sfert dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat cumpărării alimentelor.
Datele publicate de Salvaţi Copiii, citând Eurostat, arată că riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din Uniunea Europeană cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% la 24,4%, între 2020 şi 2021, cu rata cea mai ridicată în România – 41,5%, urmată la distanţă de Spania - 33,4%, în vreme ce în Finlanda şi Danemarca a fost cel mai scăzut, în 2021 (13,2% şi respectiv 14%). 
„În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale. În 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creşteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.   Testele naţionale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arată rezultate slabe la învăţătură în şcolile din România . Rezultatele arată că doar 11% dintre elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani sunt cititori fluenţi, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificaţi drept «nefuncţionali», ceea ce se apropie de analfabetism”; susţine organizaţia.
Pentru ajutorarea copiilor care cresc în familii aflate în situaţii dificile, Salvaţi Copiii organizează , anul acesta, a XXIII-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment derulat sub sloganul ”Lumea bună face lumea mai bună!” şi care va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României. 
În cele 22 de ediţii anterioare au fost strânse fonduri de 8.102.000 Euro, care au sprijinit integrarea socio-educaţională pentru 211.127 de copii.  Este vorba despre copii care au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integraţi educaţional şi pentru a se preveni abandonul şcolar; copii incluşi în programul Şcoala după Şcoală şi educaţie remedială; copii care au participat la Grădiniţele Estivale sau la programul A Doua Şansă. Tot din sumele strânse în cadrul evenimentului caritabil, 102 biblioteci şcolare au fost dotate cu 76.000 de cărţi.
La cea mai recentă ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun s-au strâns 820.000 euro, fonduri care au asigurat în anul 2023 servicii educaţionale şi sociale pentru 42.000 de copii. 
Programele educaţionale ale Salvaţi Copiii s-au derulat în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. Datele prezentate de organizaţie arată că 75% dintre copiii participanţi la programele de educaţie remedială au înregistrat progres şcolar bun şi foarte bun, la matematică şi şţiinţele exacte, procentul copiilor care aveau un nivel bun şi foarte bun crescând de la 37% la intrarea în program la 69% la finalul anului şcolar, iar la limba română, procentul copiilor care aveau un nivel bun şi foarte bun ajungând de la 33% la intrarea în program la 75% la finalul anului şcolar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.