Numărul de accidente montane produse în 2018 este mai mare cu 12,98% faţă de anul precedent, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Salvamont România. Potrivit acestora, peste şapte mii de turişti au fost salvaţi, iar 38 de oameni au murit pe munte, trupurile fiind predate serviciilor de medicină legală. Cele mai multe intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 39 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2018.

”În anul 2018, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.919 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical (+13% faţă de anul 2017), acţiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane(+ 8%)”, au transmis miercuri reprezentanţii salvamont România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit acestora, un număr de 3.790 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă (+34%), 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă (+47%), 646 acţiuni iarna (-6,9%), în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară (-11,7%).

”Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD (+17%), 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV (+14%), iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală (-13,6%)”, mai spun salvamontiştii.

În anul 2018, serviciile salvamont au asigurat asistenţă de specialitate la un număr de peste 400 competiţii sportive cu caracter montan fiind asistaţi peste 200.000 de concurenţi.

Prin Dispeceratul National Salvamont s-au primit 4.350 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 535 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 6.618 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

”Faţă de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 12,98%, acest lucru datorându-se faptului că numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, precum şi a apariţiei de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start”, mai spun salvamontiştii.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale şi pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.