ROMATSA, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, a anunţat luni că a fost notificată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) în legătură cu posibila organizare a unei greve de avertisment, vineri, între orele 11.00 şi 13.00.
Liderul ATSR, Gabriel Tudorache, a declarat luni, pentru News.ro, că greva va avea loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.
”Noi purtăm negocieri încă din februarie 2016, fără rezultat. Am tot încercat, dar conflictul a rămas deschis. Vineri, între orele 11.00 şi 13.00, cel mai probabil, vom declanşa o grevă de avertisment”, a spus Tudorache.
Conducerea ROMATSA a dat asigurări că siguranţa traficului aerian nu va fi afectată.
”Având în vedere situaţia actuală a conflictului de muncă din cadrul ROMATSA şi a unei posibile greve de avertisment programate vineri, 12 mai 2017, între orele 11:00-13:00, ţinem să asigurăm opinia publică de faptul că, în ceea ce priveşte siguranţa traficului aerian, acesta va fi asigurat la nivelul impus de standardele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi de regulamentele europene şi naţionale”, potrivit conducerii regiei.
Managementul ROMATSA a anunţat că va depune eforturi pentru a opri declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali.
”Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă. Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control-ului introdus de EUROCONTROL”, precizat sursa citată.
Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.
În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.