Sute de oameni de toate vârstele, unii monarhişti declaraţi, cu steaguri, steguleţe şi portrete ale reginei Ana, alţii în costume populare sau îmbrăcaţi în culori închise şi-au luat rămas bun, sâmbătă, de la regina Ana, toate gândurile şi rugăciunile îndreptându-se spre Majestatea Sa. Decenţa şi emoţia sunt cuvintele care au caracterizat funeraliile regale de la Palatul de pe Calea Victoriei, gardul acestuia fiind îmbrăcat în mii de flori şi candele de cei care şi-au luat rămas-bun de la regină.
Încă de la ora 9:00 oameni care au apreciat-o, au îndrăgit-o şi au preţuit-o pe regina Ana, au început să se adune la Palatul Regal de pe Calea Victoriei pentru a participa la ceremonia funerară, trotuarul din faţa Palatului devenind un altar de candele şi flori. Cu decenţă şi emoţie, vârstnici şi tineri deopotrivă, îmbrăcaţi în culori închise, cu steguleţe cu chipul reginei au venit să-i aducă un ultim omagiu celei care i-a stat alături regelui Mihai timp de 68 de ani, atât în vremuri bune, cât şi atunci când necazurile au lovit familia regală.
„Regina Ana a fost un monument de înţelepciune, de decenţă, de bun-simţ şi echilibru. Regret că nu am cunoscut-o personal, deşi am avut ocazia. S-a creat o conjunctură în care aş fi putut să cunosc familia regelui, dar n-a fost să fie. Să se odihnească în pace între capetele încoronate ale României şi regelui Mihai să-i dea Dumnezeu ani pe aceste pământ”, a spus Ileana Severan, o fostă profesoară de pian în vârstă de 76 de ani, vizibil afectată de trecerea în nefiinţă a Reginei Ana.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lângă ea, o altă femeie care îşi ţine strâns de mână cei doi nepoţi ne spune că este foarte tristă din momentul în care a aflat că regina Ana s-a stins din viaţă. „Am venit cu Darius şi Mihai, nepoţii mei, să le povestesc ce a însemnat familia regală pentru România. Ei nu vor şti pentru că acum în şcoli nu vrea să se ştie cine a fost regele Mihai şi atunci vreau să mă asigur că nu-şi vor uita istoria aşa cum a fost ea cu adevărat”, susţine Elena Toader, care le ţine nepoţilor săi o lecţie de istorie, aceştia ascutând atenţi cuvintele pe care le rosteşte de bunica lor.
La câţiva metri mai încolo îşi face apariţia un grup de oameni îmbrăcaţi în port popular care atrage atenţia tuturor. „În acestă zi e supărare şi doliu pentru poporul român pentru că s-a dus regina”, ne-a spus unul dintre ei. L-am întrebat de ce a ales să vină îmbract în costrum popular. „L-am îmbrăcat ca să fie de ziua reginei şi mergem şi la biserică tot în costumele astea de Sfânta Maria”, ne-a mărturist bărbatul în vârstă de 86 de ani care a a avut şi un mesaj pentru regele Mihai: „Mulţi ani! Să facă suta şi să trăiască peste sută şi să facă România Mare, aşa cum a fost”.
Printre cei prezenţi la Palatul Regal au fost şi monarhişti declaraţi care sunt convinşi că singurul drum pe care România ar trebui să-l apuce este cel al monarhiei. „Adevăratul steag al României este steagul României Mari şi îmi doresc foarte mult să-l văd numai pe acesta arborat. Direcţia este înapoi, adică să reînodăm firul şi să mergem de unde s-a întrerupt. Doresc ca Dumnezeu să-l întărească pe Regele Mihai, să treacă cu bine acest hop şi să se restabiliească din punct de vedere al sănătăţii. Îi doresc să-l văd pe tronul ţării”, ne-a spus un bărbat care flutura un steag al României Mari.
În jurul orei 10.30, la Palatul Regal, şi-au făcut apariţia premierul Dacian Cioloş alături de soţia sa, vicepremierul Costin Borc, ministrul Justiţiei Raluca Prună, ministrul Finanţelor Anca Dragu şi fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Peste Piaţa Palatului s-a aşternut liniştea în jurul orei 11 când sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost adus din Sala Tronului purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi urcat pe catafalc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta, a familiei regale şi a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, marele absent fiind chiar Regele Mihai care nu a putut participa din cauza stării de sănătate.
Finalul ceremoniei religioase a fost marcat de Orchestra Ministerului Apărării Naţionale care a început interpretarea muzicală funebră până când sicriul a fost pus în maşina mortuară.
Maşina cu trupul neînsufleţit al reginei Ana, încadrată de 12 jandarmi călare, aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate, a pornit încet, în aplauzele celor prezenţi, spre Bulevardul Magheru, în piaţă răsunând clopotele bisericilor din împrejurimi.
Sutele de persoane prezente la ceremonia din Piaţa Palatului au însoţit cortegiul funerar pe Bulevardul Magheru unde au aruncat cu flori spre maşina în care se afla trupul neînsufleţit al Reginei Ana.
Cât timp cortegiul funerar a străbătut bulevardul, circulaţia a fost oprită, oamenii care se aflau în maşini aplaudând şi filmând momentul.
La Piaţa Romană călăreţii s-au retras, iar cortegiul şi-a continuat traseul cu viteză mică spre Piaţa Victoriei, bulevardul Aviatorilor până la Arcul de Triumf.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.