Unul dintre absolvenţii de la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa care a obţinut media 10 la bacalaureat va merge să studieze Ştiinţele Pământului la Universitatea Columbia din SUA, unde a fost acceptat cu bursă. El spune că nu ştie dacă se va întoarce în ţară, însă va încerca, prin munca sa, să ajute cât mai mult România pentru că întotdeauna a considerat că toţi cei aflaţi peste hotare ar trebui să contribuie cât mai mult la dezvoltarea ţării.
În fiecare an, între 20-25 la sută din absolvenţii Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân” din Constanţa aleg să studieze la universităţi din străinătate, cele mai căutate fiind cele din Marea Britanie, SUA, Olanda, Germania şi Franţa. Doi dintre absolvenţii din acest an, Ioana Dumitrescu şi George Costin Dobrin, spun că vor merge să studieze în Marea Britanie şi SUA, pentru că oportunităţile oferite de universităţile din ţară pentru a studia ceea ce îşi doresc sunt limitate.
George Costin Dobrin şi-a dorit să înveţe în străinătate încă din primii ani de liceu, obiectivul său principal fiind de a ajunge în Statele Unite ale Americii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Cam prin clasele a IX -a, a X-a am descoperit Ştiinţele Pământului şi atunci mi-am spus că mă văd studiind asta în viitor. În clasa a X-a, înaintea participării la o conferinţă organizată de NASA, am vizitat campusul Universităţii Columbia din New York, un loc pe care îmi doream sa îl pot numi «acasă». Ştiam că pentru a studia Ştiinţele Pământului la un nivel ridicat trebuie să plec în străinătate şi vizita la Universitatea Columbia m-a făcut să îmi doresc să ajung acolo”, spune tânărul.
În acest an, el a aplicat la zece universităţi americane, fiind acceptat la patru dintre acestea. A avut de ales între Columbia şi Harvard, două universităţi de prestigiu care îi ofereau burse totale.
“Am ales Columbia pentru că oferă cel mai bun program de Ştiinţele Pământului din Statele Unite ale Americii şi pentru că universitatea m-a numit Science Research Fellow, o titulatură acordată celor mai buni zece studenţi pe ştiinţe anual. Universitatea Columbia îmi va finanţa şi cercetările pe timp de vară, iar oraşul New York îmi va oferi numeroase oportunităţi în viitor”, afirmă George Costin Dobrin.
El doreşte devină ”o voce” care să avertizeze că este parte a ultimei generaţii care poate rezolva ”problemele iminente” ale Pământului.
“O să studiez Ştiinţele Pământului şi Economie, iar dorinţa mea este de a deveni o voce care să poarte în toată lumea ideea că suntem ultima generaţie care poate rezolva problemele iminente ale planetei. Mi-aş dori să încurajez cât mai mult producerea de energie alternativă şi găsirea de soluţii fezabile din punct de vedere economic pentru a asigura sustenabilitatea globală”, mai spune absolventul Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân”.
Întrebat ce va face după terminarea studiilor, dacă va reveni sau nu în România, George Costin Dobrin nu s-a putut pronunţa, spunând doar că prin munca sa va încerca să îşi ajute ţara. “Nu pot spune acum unde mă voi afla peste ani, dar un lucru este sigur: că o să încerc prin munca mea să ajut cât mai mult România pentru că întotdeauna am spus că trebuie cu toţii să contribuim cât mai mult la dezvoltarea ţării noastre chiar dacă ne aflăm peste hotare”, afirmă George Costin Dobrin.
Cu toate că în şcoală a avut parte de profesori foarte buni şi de multe oportunităţi, tânărul crede că ar mai fi lucruri de îmbunătăţit la sistemul de învăţământ românesc, propunând reducerea materiilor obligatorii în liceu.
“În şcoala românească am avut parte de multe oportunităţi şi de profesori nemaipomeniţi. Dar cred că elevii ar trebui să aibă mai mult control asupra materiilor pe care le studiază la liceu. O idee pe care am dezbătut-o cu colegii mei este că în cei patru ani de liceu, anual, numărul de materii să se reducă astfel încât elevii să nu studieze superficial mai multe materii, ci să se focuseze pe un număr mai mic de materii”, consideră George Costin Dobrin.
El a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. În urmă cu doi ani, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, iar în 2015 a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie. A participat la mai multe concursuri organizate de NASA, reuşind să obţină premiul întâi trei ani la rând. În acest an, a coordonat o echipă la concursul NASA, elevii îndrumaţi de el obţinând premiul al treilea. Cea mai recentă performanţă a sa a fost obţinerea mediei 10 la bacalaureat, fiind astfel printre cei patru elevi constănţeni care au reuşit acest lucru.
Tânărul spune că îi plac trupa U2 şi cântăreţul canadian Drake pe care de-abia aşteaptă să-l vadă în concert live la New York. De asemenea, este pasionat de fotbal american şi este bucuros că va putea să urmărească echipele sale preferate de la faţa locului.
Şi Ioana Dumitrescu şi-a dorit încă din gimnaziu să ajungă la o universitate din străinătate, întrucât, spune ea, oportunităţile pe care le are în ţară pentru a studia ceea ce îşi doreşte sunt limitate.
“Hotărârea de a studia în străinătate am luat-o încă din şcoala gimnazială, când mi-am dat seama că oportunităţile aici în ţară îmi sunt limitate pentru ceea ce mi-am dorit să fac. Am avut dintotdeauna o înclinaţie către limba engleză şi un interes aparte pentru tot ceea ce presupune Marea Britanie (istorie, cultură, civilizaţie), astfel că plecarea mea la universitate acolo reprezintă un vis împlinit”, afirmă Ioana.
Tânăra a fost admisă la Universitatea de Arte din Londra, urmând să studieze Relaţiile Publice în industria modei.
“Din toamnă voi studia Fashion Public Relations and Communication la University of the Arts London, mai exact Relaţii Publice în industria modei. Am ales acest curs deoarece constituie o îmbinare între ceva ce mă pasionează (fashion şi tot ceea ce presupune procesul din spatele reultatului final: prezentări de modă, şedinţe foto, business-ul propriu-zis) şi ceva la care mă pricep (comunicare, relaţionarea cu oamenii). Am ales University of the Arts London, London College of Fashion, în primul rând pentru prestigiul său în modă, este numărul unu în Marea Britanie şi locul doi în lume, şi în al doilea rând pentru seriozitatea de care au dat dovadă pe tot parcursul procesului de admitere”, a mai spus absolventa.
După terminarea studiilor doreşte să lucreze în lumea modei, dar ştie că această facultate îi poate deschide oportunităţi şi în industria filmului sau muzicii.
“După ce voi finaliza cursurile mi-am propus să experimentez diverse job-uri în industria modei. Ceea ce m-a atras cel mai mult la acest curs şi la PR este faptul că îmi oferă o paletă largă de opţiuni privind viitorul job, deschizându-mi totodată uşa către alte industrii din domeniul creaţiei, precum Film sau Muzică”, a precizat tânăra.
Ea spune că nu ia în calcul întoarcerea în ţară decât dacă ar putea exista şansa unei schimbări în România.
“Nu plănuiesc să mă întorc în ţară în viitorul apropiat, deoarece nu există oportunităţi pentru mine aici momentan. Îmi doresc, în schimb, să trăiesc şi în alte ţări, atât în Europa, cât şi peste ocean, să experimentez şi alte culturi. Sunt o adeptă a cunoaşterii mai multor limbi străine. Faptul că ar putea exista şansa unei schimbări în România, siguranţa că aş putea să mă dezvolt aici, ar putea constitui un motiv pentru care m-aş întoarce”, afirmă Ioana Dumitrescu.
Ea consideră că învăţământul românesc nu are metode actualizate de predare şi crede că trebuie să acorde o mai mare importanţă dezvoltării personale a elevilor.
“Cu toate că învăţământul românesc este unul depăşit de societatea actuală, metodele de predare sunt neactualizate, pot spune că am rămas cu multe cunoştinţe. O problemă pe care eu am întâlnit-o pe parcursul vieţii de elev este că ni se cere să fim buni la toate. Eu personal am înclinaţii ce ţin de creativitate sau de un profil uman, cu toate că am terminat la real. Astfel că m-am lovit de situaţii în care nu am putut să mă ridic la aşteptările profesorilor de chimie, informatică şi matematică, dar acest aspect m-a şi ambiţionat, reuşind să iau 10 la proba de matematică la bacalaureat. Cred că învăţământul românesc ar trebui să acorde mai multă atenţie dezvoltării personale a elevilor şi intereselor acestora”, spune tânăra.
Ioana este pasionată de muzică, film şi modă. Este chitarista trupei ”Treişpe Cuvinte” pe care a fondat-o cu cei mai buni prieteni şi a susţinut numeroase concerte atât în Constanţa, cât şi în alte localităţi din ţară.
Directorul Colegiului Naţional ”Mircea cel Bătrân”, Vasile Nicoară, spune că în ultimii trei ani 20-25 la sută din absolvenţii unităţii de învăţământ au mers să înveţe în străinătate.
“În ultimii trei ani am avut procente între 20-25 la sută dintre absolvenţii noştri care s-au orientat de la început spre învăţământul superior în universităţi străine. Pe primul loc ca interes se situează Marea Britanie, în special Anglia, unde sunt câteva universităţi preferate de către elevii noştri, în Londra şi la Manchester în special. Domeniile spre care au optat cei mai mulţi dintre ei sunt cele legate de economie, de managementul afacerilor, de managementul ingineriei economice. Apoi un număr însemnat de absolvenţi s-au îndreptat şi spre alte state ale Uniunii Europene, cum este cazul Olandei, Germaniei, Franţei, Danemarcei. Avem absolvenţi care s-au integrat foarte bine şi un număr care a fost ceva mai numeros în urmă cu 4-5 ani, care s-a mai diminuat în ultima perioadă, înspre SUA”, a afirmat Nicoară.
El spune că sunt două motive pentru care absolvenţii aleg să înveţe în universităţi din străinătate: “Pentru cei foarte buni, cei care sunt deja afirmaţi în concursuri internaţionale de diferite niveluri şi dificultăţi şi care au deja în pregătirea lor iniţierea ca viitori cercetători, oameni de ştiinţă atunci sigur că o astfel de împlinire, un astfel de drum trebuie să treacă printr-o importantă universitate. O a doua cauză este proiectarea sau oportunitatea realizării unor specializări de succes şi financiar şi în carieră pe care unii elevi înţeleg să le urmeze de la început. Aici pot fi elevi care au înclinaţii spre anumite meserii, dar pot fi şi copii proveniţi din familii cu potenţial financiar ridicat care îşi trimit copiii la studii pentru a-şi administra ulterior afacerile de familie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.