Începutul şcolii le dă bătăi de cap părinţilor în fiecare an, pentru că ştiu că, odată cu apropierea lunii septembrie, trebuie să înceapă să pună bani deoparte pentru a cumpăra caiete, ghiozdane, pixuri, penare, acuarele şi ce mai este necesar pentru ca elevul să aibă totul pe bancă la primul clopoţel. Pe lângă cei aproximativ 200 de lei, preţul minim pe care un părinte l-ar putea aloca rechizitelor, hainele noi, precum şi uniformele, necesită şi ele un buget destul de mare, astfel că după lungi plimbări printre raioane, preţuri comparate, produse schimbate de mai multe ori până la alegerea celor potrivite, părintele, de mână cu copilul, iese din magazin cu rechizite şi haine în valoare totală de aproximativ 600 de lei.
Vineri seară, raioanele de rechizite din magazin nu sunt chiar atât de pline, însă rafturile sunt răvăşite, iar unele, aproape goale, semn că părinţii nu au mai stat până în ultimele clipe pentru a cumpăra rechizite, ci au venit din timp.
"Mie acum mi-a intrat salariul, deci acum am venit. Speram să mai rămână ceva din el, dar la ce preţuri sunt, mă crucesc. Al meu (copil, n.r.) vrea şi aia, vrea şi aia, aia nu îi place că nu e cu prinţese... Ce pot să fac? Vreau ceva ieftin, bun şi practic”, spune o femeie în timp ce studiază mai multe ghiozdane. Fetiţa ei ştie, însă, ce vrea şi ţine în braţe un ghiozdan roşu, cu Minnie Mouse, uitându-se cu ochii mari la mama ei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Nu îl luăm pe ăla!”, o ceartă mama, iar fetiţa începe să bată din picior şi să ţipe.
Preţurile ghiozdanelor încep de la 30 de lei, pentru unul simplu, în culori variate, până la 50 de lei, preţ redus de la 110 lei, cu diverse modele, dar pot ajunge şi la 200 de lei, cu personaje din desene animate, cu modele româneşti, simple sau cu blăniţă roz.
Pe următorul raion, unde penarele par că se întrec în culori, mărimi, dar şi preţuri, doi părinţi se contrazic, încercând să se decidă asupra celui mai potrivit penar. Ei au doi copii - unul în clasa a treia şi unul în clasa a şasea - şi spun că este mai greu pentru cel mare, care trebuie "să arate într-un fel, să nu fie mai prejos decât ceilalţi”.
"La cel mic luăm doar penar şi vreo două-trei caiete. Creioane colorate mai are de anul trecut, ghiozdanul nu-l schimbăm, că e în stare bună, iar alte lucruri nu prea avem de ce să cumpărăm, că urmează prima şedinţă cu părinţii şi trebuie să ne dea lista. Lista aia mă sperie în fiecare an, jur. În fiecare an, învăţătoarea are alte idei”, explică femeia. Ea mai spune că cei mai mulţi bani se vor duce, însă, pe haine, pentru că băiatul cel mic a crescut mult de anul trecut, iar hainele vechi i-au rămas mici.
"Nu credeam că o să crească atât de repede. Cel mare, Andrei... Vrea ghiozdan nou, are o grămadă de materii, profesorii vor, de exemplu, câte două caiete la matematică, unul pentru algebră şi unul pentru geometrie, şi câte două la română, unul pentru literatură şi unul pentru gramatică. Şi na, haine şi pentru el, că trebuie să arate într-un fel, să nu fie mai prejos decât ceilalţi”, mai spune femeia, în timp ce aruncă în coşul de cumpărături un penar complet echipat, albastru, cu personaje din Lego Ninjago, pe fundalul protestelor soţului său.
Penarele pot costa între 10 lei, cele neechipate, sub diverse forme şi modele, mai mici sau mai mari, dar pot ajunge până la 65 de lei pentru cele mari, complet echipate cu 20 de creioane colorate, 20 de carioci, radieră, riglă, stilou şi rezerve, pixuri şi pic.
Alegerea caietelor este cea mai complicată, pentru că părinţii optează pentru cele cu copertă simplă, pe când copiii vor să o vadă pe Demi Lovato înainte să deschidă caietul.
"Ce rost are?! Oricum punem copertă şi nu o să se mai vadă! Şi mai are şi doar 40 de file. Uite, ăsta are 100, e mai bun”, încearcă să îi explice o mamă fetei ei.
Preţurile caietelor pornesc de la 50 de bani, pentru cele A5, şi ajung la 10 lei pentru cele studenţeşti, cu 100 de file, spirală şi copertă cartonată. Rafturile şi cutiile de pe aleea mediană a magazinului cuprind oferte care mai de care mai variate: caiete cu căţei şi pisici, cântăreţi, personaje din desene animate sau din filme, ori cu coperţi în monoculori.
Preţurile stilourilor variază de la 3 lei, dar pot ajunge şi la 35 de lei, dacă are şi două rezerve încorporate şi o are pe Elsa desenată. Un singur pix cu gel costă doi lei, varianta preferată fiind, însă, setul cu cinci pixuri la 4,5 lei. Pentru un set de geometrie complet, părintele mai scoate din portofel cel puţin 6 lei, alţi 2 lei pentru o radieră şi o ascuţitoare, 1,5 lei pentru o riglă, între 10 lei şi 40 de lei pentru pensule şi acuarele, precum şi aproximativ 10 lei pentru coperţi din plastic pentru caiete. Creioanele simple duc undeva la 4 lei pentru un set de cinci creioane HB, dar pot ajunge şi la preţul de 15 lei, pentru un set de creioane cu mine diferite, pe când creioanele colorate, la set de patru, 12 sau 20, costă între 4 lei şi 40 de lei.
Magazinul şi-a împânzit secţiunea de haine cu bannere roşii şi avertismete: "30% reducere la pantaloni”, "50% reducere în perioada 8-10 septembrie la toate articolele din sezonul de toamnă”, pentru a atrage clienţi.
"Nu ştiu cum să zic, dar e cumplit. Cum-plit! Parcă era mai ieftin anul trecut. Sau doar mi se pare, că n-am mai cumpărat de multă vreme ceva de-aici”, spune un tânăr, venit la cumpărături cu fratele lui mai mic. Zice că începe şi el al doilea an de facultate şi are nevoie de lucruri noi, dar nu îşi face griji că va cheltui mult pentru el.
"Pentru frate-miu o să dau mai mult. Mi-a zis mama că e rândul meu să investesc anul ăsta în el. Noroc că am un job din care câştig bine, că altfel dădeam faliment. Mă aştept să cheltui pentru el cel puţin 700 de lei. Clasa a V-a e costisitoare”, explică el.
Pentru o cămaşă pentru copii, trebuie scoşi din buzunar aproximativ 40 de lei, însă preţurile pot ajunge şi la 90 de lei, pentru cei mai mari. O pereche de pantaloni la reducere este 50 de lei pentru fete sau 70 pentru băieţi, pe când o bluză simplă, cu mânecă lungă, costă între 20 şi 40 de lei. Încălţămintea este ceva mai scumpă, astfel că de la teneşii sau balerinii de 30 de lei, preţurile urcă la 85 de lei sau chiar 150 de lei pentru pantofi.
Clopoţelul care anunţă începerea primului an şcolar va suna luni, 11 septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.