Candidaţii din acest an la facultăţile din Bucureşti se declară încrezători că îşi vor urma visul, intrând acolo unde îşi doresc şi sunt, în acelaşi timp, emoţionaţi de momentul în care vor asista la primul curs. Mulţi spun că nu vor pleca din ţară şi vor încerca să ajute România aşa cum pot, pentru că au încredere că lucrurile pot merge şi spre bine. Unii spun că situaţia politică şi actuala guvernare îngreunează parcursul societăţii spre schimbarea în bine.
În ultimele zile de înscriere la Facultatea de Drept, amfiteatrele în care se depun dosarele sunt mai mult goale. Forfota din primele zile a trecut. Pe treptele din faţa unei săli, două absolvente de liceu, ambele candidate, discută despre cât de mult s-au pregătit pentru examenul de admitere care va avea loc în 24 iulie, despre orele de meditaţii şi despre emoţiile pe care le au şi pe care le transmit inclusiv părinţii lor.
„Cu gramatica sunt OK, am făcut meditaţii cu o profă super bună, mi-a băgat toate regulile alea de gramatică în cap, mie de economie îmi este teamă”, spune una dintre ele.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ce mă enervează cel mai tare este că mama mă tot întreabă dacă sunt pregătită, îmi spune să mai citesc, să mai trec prin materie să nu ştiu ce… Vai, nu mai suport, să se termine mai repede. Dacă nu voiam neapărat să fac Dreptul, cu aşa presiune renunţam de multă vreme”, îi răspunde cealaltă.
Pe partea cealaltă a parterului, dintr-un alt amfiteatru iese o fată care pare că respiră uşurată că a reuşit în sfârşit să-şi depună dosarul de admitere. E îmbrăcată toată în negru şi arată ca un artist rock pregătit să urce pe scenă, la concert.
„Voi fi un avocat nonconformist”, glumeşte ea. Continuă, spunând că, în ciuda felului „rebel” în care se îmbracă, „ştie lucruri”, s-a pregătit pentru admitere, este isteaţă şi are în spate părinţi avocaţi şi bunici procurori.
„Am terminat liceul Lazăr şi am avut la bac 9,80. Îmi place să spun că e aproape 10, nu 9,80. Poate ţi se pare că rockeriţă aşa cum sunt nu am nicio şansă la Facultatea de Drept, de aici, de la Univesitate, şi că poate ar trebui să merg la privat. Ei bine, nu, sunt deşteaptă, sunt pregătită şi ştiu asta, sunt sută la sută sigură că voi intra la facultate fără probleme, nu am cum să nu intru. Părinţii mei sunt avocaţi, bunicii mei au fost amândoi procurori, trebuie să continui tradiţia asta. Ei m-au învăţat foarte multe. Nu e nimic pe pile, Doamne fereşte. Nu mi-au propus să mă ajute în vreun fel, dar şi dacă o făceau, aş fi respins ideea asta. Cum să învăţ singură dacă… şi care ar mai fi farmecul dacă nu mă chinui puţin, nu fac lucrurile pe propriile puteri?”, explică viitoarea studentă la Drept, precizând că aceasta a fost singura ei opţiune.
La Medicină, în a doua zi de înscriere, sunt cozi la depunerea dosarelor. Tinerii îşi verifică de mai multe ori actele ca să fie siguri că nu au omis nimic, în timp ce părinţii lor aşteaptă răbdători pe băncile de pe hol.
„Fata mea vrea să fie medic. A învăţat foarte mult pentru a intra aici şi a învăţat singură, din cărţi. Am încredere în ea că o să se descurce”, spune cu mândrie mama unei tinere. Aceasta o aude, se întoarce, îi zâmbeşte şi îi spune amuzată să nu o mai laude în faţa străinilor.
Ea susţine că vrea să fie medic în România pentru că doreşte să ajute sistemul nostru medical şi se declară încrezătoare că situaţia din ţara noastră se va schimba în bine.
„Voi deveni medic pentru că vreau să aduc un plus sistemului medical. Nu vreau să plec din ţară, vreau întâi de toate să ajut România. Pe urmă, mai vedem. Am încredere că lucrurile pot merge şi spre bine. Bine, poate dacă ar pleca PSD de la guvernare, totul ar fi mai uşor, nu ne-am împiedica tot timpul de o bubă. Dar la un moment dat, boala asta tot va trece şi nu va apărea din nou”, spune tânara, arătându-se dezamăgită de măsurile pe care le iau parlamentarii „doar în beneficiul infractorilor, adică inclusiv pentru ei înşişi”.
La Academia de Studii Economice, lucrurile stau puţin diferit. Aglomeraţia de afară, din căldura care era la ora prânzului, arată că facultăţile din domeniul economic rămân între primele opţiuni ale celor care vor să urmeze o facultate. Însă mai mult pe ideea „dacă tot trebuie, hai să aleg ceva simplu”.
A recunoscut-o un tânăr cu examenul de Bacalaureat luat la a treia încercare. El spune că s-a înscris la facultate mai mult de gura părinţilor, pentru că, dacă era după el, şi-ar fi deschis o spălătorie auto şi nu ar mai fi continuat cu şcoala.
„Eu sunt sincer: nu sunt fan şcoală. Chiar nu sunt. Adică da, învăţ, mai copiez, mai aşa, mai trag de mine, termin… Aşa a fost şi cu bacul, tot l-am luat. Dar am scăpat de tata? N-am scăpat. Am zis hai, dacă tot trebuie să fac o facultate, am auzit că la ASE se intră uşor, nu te chinui nici prea mult, deci e bine. Măcar să am diploma, dar nu prea ştiu ce pot face cu ea. Vedem”, explică el.
Îi susţine ideea o fată care spune că nu e pasionată de economie, însă ştie că la ASE nu e foarte greu nici de intrat, nici de terminat, dar păstrează varianta Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori doar ca rezervă. S-a mai înscris la Psihologie şi Litere.
„Am avut medie măricică la bac, peste 8, şi cred că voi intra la Psihologie, dar să am aşa, just in case, o rezervă. Sau două”, explică ea.
Universitatea din Bucureşti oferă anul acesta în total peste 9.000 de locuri la facultăţi, dintre care 4.250 de locuri la buget. Cele mai multe locuri sunt la facultăţile de Geografie, de Limbi Străine, Matematică, Sociologie şi Psihologie, care sunt şi cele mai căutate în fiecare an. Data limită pentru înscrierea la facultăţile Universităţii din Bucureşti este 26 iulie. În acelaşi timp, Academia de Studii Economice scoate la concurs aproape 6.000 de locuri, iar cea mai căutată facultate este cea de Cibernetică. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) au fost scoase la concurs 1.402 de locuri, dintre care 1.100 de locuri finanţate de la bugetul de stat şi 302 locuri cu taxă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.