Un cetăţean ucrainean în vârstă de 33 de ani, intrat din Ucraina în România în data de 1 martie, este internat la Spitalul Clinic se Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, fiind diagnosticat cu COVID-19. El este vaccinat, are comorbidităţi şi, după ce a petrecut o zi într-un adăpost pentru refugiaţi, s-a mutat într-o, locuinţă închiriată, de acolo solicitând ambulanţa.
Potrivit managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, medicul Florin Roşu, bărbatul de 33 de ani este primul pacient COVID pozitiv venit din Ucraina.
El are schema completă de vaccinare cu serul Moderna, a doua doză fiind inoculată în august 2021. Potrivit medicului Florin Roşu, bărbatul se află în România din 1 martie, prima zi a petrecut-o într-un centru de adăpost pentru refugiaţi, iar apoi a reuşit să găsească o locuinţă cu chirie unde s-a mutat cu soţia şi fetiţa în vârstă de 5 ani.
„De două zile prezenta febră şi frison şi de aceea, a spus el, a solicitat serviciul de ambulanţă. Pentru că testul efectuat a fost pozitiv, bărbatul a fost transportat şi admis în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. La internare, pacientul prezenţa disfagie - durere în gât, disfonie - răguşeală, astenie fizică adică oboseală, iar în urmă anamnezei s-au identificat comorbidităţi cum ar fi hipertensiune arterială şi obezitate. În momentul de faţă, pacientul prezintă o stare bună atât fizică, cât şi psihică. S-a bucurat că a putut comunica pe limba slavă şi, deşi iniţial a dorit tratament ambulator, a decis să rămână în spital pentru a fi supravegheat şi pentru a-şi proteja familia”, a declarat managerul unităţii sanitare
Florin Roşu dă asigurări în ceea ce priveşte implicarea personalului spitalului în tratarea tuturor pacienţilor, indiferent de naţionalitatea acestora.
„Ca de fiecare dată, medicii noştri şi întreg colectivul implicat în actul medical îşi fac datoria cu aceeaşi implicare şi grijă indiferent de naţionalitatea pacienţilor. Pe de altă parte, îi asigurăm pe toţi refugiaţii din Ucraina, potenţiali pacienţi, de grija şi profesionalismul personalului medical vorbitor de limba slavă din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, care fără doar şi poate se implică emoţional şi este alături de aceşti oameni care şi-au lăsat viaţa într-o ţară măcinată de război şi poate au şi ei dincolo de graniţă oameni dragi pentru care îşi fac griji”, a adăugat medicul Florin Roşu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.