Un nou record naţional a fost stabilit, sâmbătă, pe Arena Naţională, când 10.175 de persoane au învăţat şi apoi au exersat manevrele de resuscitare predate de specialişti în prim ajutor şi medicină de urgenţă. Recordul naţional stabilit sâmbătă este apropiat de cel înregistrat în Germania unde 11.843 de persoane au fost concomitent la un astfel de curs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Stadionul Naţional Arena a început să se umple sâmbătă, începând de la ora 15.00. Mulţi dintre participanţi erau tineri şi foarte tineri. O femeie trecută de 60 de ani a venit cu nepoţelul de mână. Spune că, pentru România, este o iniţiativă foarte bună şi că trebuie să învăţăm chiar şi la bătrâneţe să dăm o mână de ajutor semenilor atunci când au nevoie.

"Am venit cu nepotul pentru că poate, într-o zi, îmi va fi rău în casă. L-am învăţat să sune la 112. Acum a înţeles cum să facă acele manevre chiar şi cu mânuţele lui mici", a spus femeia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Copiii au fost atât de curioşi încât au pus toate întrebările posibile, iar voluntarii prezenţi la eveniment le-au răspuns până când toţi au înţeles cât este de important să aplice corect şi la timp manevrele. Pentru mulţi adulţi surpriza a fost că, de multe ori, copiii aplicau mai bine decât ei tehnicile învăţate la curs.

Evenimentul este o aniversare organizată într-un mod inedit de pentru Serviciul de Ambulanţa din Bucureşti care împlineşte, anul acesta, 110 ani de funcţionare fără întrerupere.

"Suntem aici împreună cu reprezentanţi din toate serviciile de ambulanţă din România şi reprezentanţi ai colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Este un curs de 15 minute de predare timp în care se vor explica detaliat manevrele salvatoare de viaţă. Dupa aceea, instructorii, pe manechine, vor exersa cu toţi cursanţii compresii toracice, ventilaţii, recunoasterea stopului, adica a stării de conştienţă şi a faptului că pacientul respiră sau nu. La sfârşitul acestui curs, indiferent câte persoane vor fi pe stadion, sunt convinsă că vom avea un număr impresionant de oameni care vor şti să execute corect manevrele salvatoare de viaţă şi nu numai: vom schimba atitudinea, pentru ca atunci când un om ştie ce trebuie să facă, se va opri lângă o persoană aflată la nevoie şi îi va acorda primul ajutor. Şi cu această ocazie, reamintesc tuturor că Serviciul de Ambulanţă, care a fost înfiinţat în anul 1906 ca societate de salvare şi împlineşte anul acesta 110 ani", a declarat dr. Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov pentru News.ro.

"Cred că astăzi ne vedem ca să transmitem că resuscitarea e importantă, că toţi trebuie să ştim să aplicăm manevrele de resuscitare, indiferent de vârstă sau de pregătirea pe care o avem. Toţi trebuie să ajutăm pentru ca viaţa să fie salvată. Nu este greu, e uşor să înveţi", a declarat doctorul Raed Arafet, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 
 
"Resuscitarea e un lucru pe care ar trebui să îl ştie fiecare. Absolut fiecare. E un lucru simplu, dar toata lumea trebuie să ştie aceste lucruri simple", a spus doctorul Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti. 
 
 
La evenimentul de pe Naţional Arena au participat şi foarte multe vedete care au vrut să suţină mesajul dar şi să înveţe sau să-şi reamintească felul în care se fac corect manevrele care pot salva vieţi. Printre vedete s-a aflat şi Gabriel Cotabiţă, cel care în mai 2015 a fost la un pas să-şi piardă viaţa dacă manevrele de resuscitare întârziau mai mult.

"Orice om, de la cel mai mic până la cel mai în vârstă, trebuie să ştie să facă aceste manevre simple care mie mi-au salvat viata. Dacă atunci când mi-a fost rău, lângă mine nu era un om care să ştie manevrele de resuscitare, eu astăzi nu mai eram aici. Acum ştiu şi eu, am învăţat să acord primul ajutor unui om în stare gravă. Păcat însă că aceste manevre nu mi le pot aplica şi mie. Aş vrea ca toată lumea să înveţe să acorde primul ajutor", a declarat Gabriel Cotabiţă corespondentului News.ro.

"Am venit cu gândul că siguranţa noastră stă în mâinile acestor oameni şi vrem să le spunem că ei fac posibilă această declaraţie de dragoste a noastră şi posibilitatea noastră de a le spune mulţumesc. Iubirea şi respectul nostru serviciului de urgenţă", a spus soprana Felicia Filip pentru News.ro
 
Organizatorii evenimentului “Record pentru viaţă - 110 ani de Salvarea a vieţii”, Asociaţia Societatea de Salvare şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, spun că pentru cursul de resuscitare s-au înscris online aproape 12.000 de oameni, dar pe stadion sunt aşteptate să vină şi alte persoane, astfel încât să poată fi înregistrat un nou record în Guinness Book. Evenimentul nu a reuşit să doboare recordul modial stabilit în Germania unde au participat 11.843 de persoane însă este un record naţional de necontestat.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.