Raportul Reţelelor de Medicină legală pe anul 2016 indică o crestere fără precedent a numărului de expertize în cauzele de alienare parentală, abuz asupra minorilor şi pedofilie, din păcate, în majoritatea cazurilor constatându-se doar încercarea rezolvării conflictelor dintre părinţi prin implicarea imorală şi nejustificată a copilului. Evaluarea în astfel de cazuri este extrem de complexă, vizând atât copilul, cât şi părinţii, arată documentul citat.
Potrivit raportului, în ceea ce priveşte expertizele medico-legale pe persoana în viaţă, în anul 2016 au fost făcute 17.977 de constatări, expertize şi noi expertize medico-legale (incluzând expertize antropologice, expertize de stabilire a filiaţiei şi expertize de calcul retroactiv a alcoolemiei) pe persoane în viaţă, fie la solicitarea autorităţilor judiciare, fie de către persoane fizice.
La acestea, se adaugă 1.550 evaluări făcute de Comisiile de Avizare şi Control al Actelor Medico-Legale şi 209 de expertize analizate în cadrul Comisiei Superioare Medico-Legale, ajungându-se la un total de 19.736.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ordinea frecvenţei, expertizele medico-legale au fost solicitate pentru: evaluarea gravităţii leziunilor corporale produse ca urmare a unei agresiuni 58,3% ; evaluarea gravităţii leziunilor corporale produse prin accidente de circulatie 14,8% din cazuri; expertize psihiatrice 18,3%, expertize pentru amânarea/intreruperea pedepsei pentru motive medicale 0,7% ; agresiuni sexuale 2%, examinări genitale pentru constatarea stării de virginitate 2,3%, alte expertize 3,7%.
Legat de expertizele pentru amânarea sau întreruperea executării pedepselor privative de libertate din cauza unor motive medicale, în 2016 au fost făcute, la nivel naţional, 340 de expertize şi re-expertizări (noi expertize). Din totalul de expertize de acest gen în 11,8% din expertizele efectuate s-au recomandat amânări/întreruperi de pedeapsă pentru tratarea unor afecţiuni medicale în unităţile medicale ale Ministerului Sănătăţii.
Totuşi, experetizele medico-legale psihiatrice în cauze civile au crescut foarte mult în ultimii ani. În 2016, au fost făcute 15.599 de expertize medico-legale psihiatrice (faţă de 13.389 în 2015, 12.369 în 2014 şi 15.147 în anul 2013), din care 60,3% în cauze civile şi 39,7% în cauze penale.
"Nu trebuie pierdut din vedere că acest volum enorm de solicitări a trebuit rezolvat cu acelaşi număr insuficent de specialişti. Creşterea de la an la an a numărului certificatelor medico-legale psihiatrice, care se întocmesc exclusiv în vederea încheierii unor acte de dispoziţie, confirmă utilitatea unui astfel de demers, înţeles de notarii publici, şi care constituie la ora actuală unul dintre cele mai importante mijloace de împiedicare a manipulării persoanelor vârstnice de către persoane interesate în acest sens, mai precizează autorii raportului.
Analizand cazuistica în ansamblul ei, raportul relevă creşterea ponderii expertizelor în cauze civile, care au devenit majoritare. Situaţia cea mai frecventă o reprezintă punerile sub interdicţie, care în ultimii doi ani au explodat ca frecvenţă. Acest tip de expertiză necesită un volum de muncă imens.
Potrivit raportului, tot printre cauzele civile se constată în ultimul an creşterea fără precedent a numărului de expertize în cauzele de alienare parentală, abuz asupra minorilor şi pedofilie.
"Din păcate, în majoritatea cazurilor se constată doar încercarea rezolvării conflictelor dintre părinţi prin implicarea imorală şi nejustificată a copilului. Evaluarea în astfel de cazuri este extrem de complexă, vizând atât copilul, cât şi părinţii. Expertizele durează luni de zile, fiind de multe ori îngreunate din cauza unor evaluări psihologice extrajudiciare anterioare aberante, făcute de diferiţi aşa-zisi psihologi independenţi şi care emit opinii aşa-zis "ştiintifice" halucinante, fiind ulterior folosite de părintele plătitor în instanţă, care nu de puţine ori este indusă în eroare", a precizat sursa citată.
De asemenea, în ultimul an s-a redus mult numărul expertizelor în transsexualism, fără a avea o explicaţie argumentată în acest sens.
"O problemă de origine procedurală şi de organizare o reprezintă, mai ales în teritoriu, dificultatea de alcătuire a comisiilor de expertiză medico-legală psihiatrică, din cauza refuzului medicilor psihiatri de a fi cooptaţi în comisiile de expertiză. În lipsa unui cadru legal ferm în acest sens nu întrevedem o posibilitate de îmbunătăţire a acestui aspect. Din punctul nostru de vedere, considerăm ca prin sprijinul Ministerului Sănătăţii, al Ministerului Justiţiei, al Ministerului de Interne şi al Ministerului Finanţelor s-ar putea căuta soluţii pentru co-interesarea medicilor specialişti nu numai psihiatri, dar şi din alte specialităţi, care să poată fi cooptaţi în cadrul comisiilor de expertiză medico-legală", arată autorii raportului.
În plus, ei semnalează şi tarifele derizorii ale expertizelor medico-legale psihiatrice, respectiv 85 de lei şi a unei evaluări psihologice în cadrul acestora, în valoare de 50 de lei, comparativ cu aşa-zilele expertize psihologice extrajudiciare, care, de exemplu, în cazul unui minor este cuprins între 2.500 şi 4.000 de lei sau chiar mai mult. Tot în anul 2016, s-au făcut 1.766 de expertize pentru calculul şi interpretarea retroactivă a alcoolemiei.
"Se remarcă o prăbuşire a numărului de solicitări (faţă 3722 în 2013), 3.898 de expertize în 2012) explicabilă prin intrarea în vigoare a noilor Coduri. Din cele 1.766 de expertize, în 72,8% din cazuri s-a calculat că alcoolemia în momentul evenimentului rutier a fost mai mare de 0,8g/L", arată Raportul INML.
De asemenea şi în 2016 au crescut solicitările venite de la persoane fizice pentru efectuarea de expertize genetice de filiaţie.
"Acest tip de solicitări au fost cu 5.9%. mai multe faţă de 2015. În acelaşi timp, solicitările oficiale, formulate de instanţe de judecată, direcţii de protecţia minorilor, maternităti, etc., au crescut în 2016 cu 4.37% faţă de 2015. Creşterea solicitărilor pentru expertize de filiaţie se explică prin aplicarea legislaţiei actuale (Noul Cod Civil şi Noul Cod de Procedură Civilă, Noua Lege a adopţiilor) care încurajează efectuarea acest tip de lucrări expertale pentru rezolvarea cauzelor civile de minori şi familie, şi permite totodată acordarea de ajutoare judiciare de stat pentru cazurile sociale care nu pot suporta costurile. Media acestui tip de solicitări a fost de 42-43 de expetize/lună. Totodată, faţă de anul 2015, solicitarile de expertize ADN judiciare au înregistrat in 2016 o creştere de 13.7%.În cadrul expertizelor genetice judiciare şi civile cumulat (expertiţie de filiaţie - paternităţi şi identificari) au fost prelucrate un numar de 3.450 de probe, media testarilor ADN fiind de 290-295 probe / luna, respectiv de 19-22 testari ADN / pe zi", se mai arată ]n Raportul INML pe 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.