Raluca Turcan a solicitat ministrului Muncii Marius Budăi să trimită Parlamentului proiectul de lege inclus la finanţare prin PNRR care reglementează activităţile casnice, care în mare parte se desfăşoară doar la negru. „Nu ignoraţi jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă”, i-a mai transmis Turcan ministrului Muncii.
„PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Se apropie termenul limită pentru transmiterea la Parlament, de către Guvern, a proiectului care reglementează activităţile casnice, desfăşurate în mare parte până acum DOAR la negru. Este un proiect pe care l-am lăsat finalizat la minister, l-am inclus la finanţare prin PNRR şi care, în urma dezbaterii publice, a fost îmbunătăţit pentru a facilita şi mai mult accesarea serviciilor de către angajatori şi remunerarea corespunzătoare a prestatorilor, prin introducerea unei aplicaţii online, prin reducerea bazei de calcul a contribuţiilor şi prin colaborarea cu sistemul bancar şi oficiile poştale. Acest proiect ii sprijină atât pe angajatori, cât şi pe prestatori. Prin reglementarea activităţilor casnice, relaţiile de muncă din acest domeniu se vor înregistra şi contracta rapid, chiar şi pe baza unei aplicaţii descărcată pe telefon, sau chiar prin sms”, a scris Raluca Turcan, marţi pe Facebook.
Ea a mai spus că prin această măsură sunt avantajaţi cei care desfăşoară activităţile casnice pentru că devin asiguraţi ai sistemului de pensii şi sănătate.
„ATENŢIE: Prin această măsură sunt avantajaţi, în primul rând, cei care desfăşoară astfel de activităţi, pentru că aceştia devin asiguraţi ai sistemului de pensii şi de sănătate! Astfel, în loc ca, la împlinirea vârstei de 65 de ani, mulţi oameni care fac menajul sau grădinăritul la negru de ani de zile să fie asistaţi social, ei vor fi PENSIONARI ai sistemului public de pensii. Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecţie socială sau de protecţie a muncii. Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS şi pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei. Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuţii şi impozit”, a completat Turcan.
Fostul ministru al Muncii a adăugat că „vor putea beneficia de prevederile legii şi şomerii indemnizaţi, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţia de şomaj şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat”.
„Acestea sunt argumente concrete că acest proiect contribuie şi la sustenabilitatea financiară a statului, întrucât activităţi până acum desfăşurate la negru devin fiscalizate. Orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani va putea sa fie înregistrată drept prestator casnic. De asemenea, vor putea beneficia de prevederile legii şi şomerii indemnizaţi, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizaţia de şomaj şi beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat. Suma alocată statului pentru implementarea acestui proiect, prin PNRR, este de 4.538.000 euro şi, conform ţintelor asumate de România în PNRR, legea şi normele ei de aplicare trebuie aprobate până la finalul primului trimestru din anul 2022. Domnule ministru Budăi, transmiteţi proiectul Parlamentului, nu ignoraţi jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă!!!”, a conchis Raluca Turcan.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.