Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că va avea discuţii cu reprezentanţii Casei de asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie în vederea decontării mai multor consultaţii pentru medicii de familie în această perioadă în care numărul pacienţilor este foarte mare. Rafila anunţă de asemenea că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.
„Aşa e contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu cu Ministerul Sănătăţii. Au 28 de consultaţii pe care le pot face zilnic, sigur că dânşii pot să consulte şi mai mulţi pacienţi, e vorba de consultaţiile care sunt decontate de Casa de Asigurări. O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada asta este posibil să facem o excepţie de la acest contract, ei au un contract individual încheiat cu fiecare Casă de Asigurări din fiecare judeţ, care prevede acest lucru. Se consideră că o consultaţie durează minim 15 minute şi atunci nu poţi să faci mai mult de patru pe oră, despre chestiunea asta e vorba. Dar sunt şi situaţii când medicii de familie – şi acuma există o prevedere clară în noul contract-cadru - pot să facă şi servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienţii sau să dea sfaturi la distanţă. Trebuie să găsim o astfel de soluţie. Noi avem în România 11.000 de medici de familie şi, într-o perioadă cum este cea de acuma, adresabilitatea la medicul de familie este mai mare”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică după amiază, la Antena 3.
Rafila a explicat că dacă medicii de familie depăşesc numărul de 28 de consultaţii pe zi, „ei pot să le facă dar nu sunt decontate şi aici cred că trebuie să găsim, eventual o soluţie, ca să poată să facă, să spunem aşa, ore suplimentare”.
Ministrul a anunţat de asemenea că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze gratuit de vaccin antigripal.
„Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. Şi în felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă să obţină gratuit vaccinul de la farmacie, iar şi pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală şi cine doreşte să se vaccineze, să putem să acoperim un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta, cine doreşte se duce, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie”, a explicat Rafila.
În ceea ce priveşte perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, medicul a explicat că aceasta este până în luna decembrie, amintind că Ministerul a început campania de vaccinare prin medicii de familie încă din septembrie anul trecut, iar în cadrul acestei campanii au fost folosite aproape toate dozele de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia încadrată în categoriile de risc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.