Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că în câteva săptămâni va fi făcut planul cu măsurile privind combaterea consumului de droguri şi tratatea pacienţilor care au această adicţie şi a adăugat că probabil în cursul lunii octombrie acest plan va fi prezentat Guvernului. El a mai spus că acest plan ar putea deveni operaţional anul viitor, cu câte un centru regional de tratare a persoanelor dependente de droguri. Acesta a reiterat importanţa particularizării acestor centre de spitalele de psihiatrie pentru a nu apărea reticenţa de a aduce un copil, de exemplu, într-un spital de psihiatrie, iar această tendinţă de a separa astfel de centre de spitalele de psihiatrie există şi la nivel european.
„O să lucrăm şi împreună cu Ministerul Administraţiei şi Ministerul Internelor, de fapt cred că este foarte importantă colaborarea ca să putem să evităm situaţii în care un anumit tip de incriminare o să împiedice activitatea medicală. Trebuie să fim foarte atenţi aici. Este o pojghiţă subţire. Şi bineînţeles cu agenţia specializată, ştiţi că avem o agenţie care aşa se şi numeşte Agenţia Naţională Antidrog şi ar trebui să găsim o soluţie. Noi putem să ne ocupăm de partea care ţine de tratamentul acut, de adicţie, de consiliere psihologică, dar nu este suficient. Combaterea traficului cred că este esenţială pentru a aduce cât de cât lucrurile sub control”, a declarat Alexandru Rafila, joi la Europa FM.
Întrebat în cât timp va fi realizat acest plan, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Îl vom face în câteva săptămâni, îl vom prezenta Guvernului probabil în cursul lunii octombrie”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Chestionat mai departe în cât timp va deveni realitate acest program, Rafila a replicat: „Eu cred că el poate deveni operaţional anul viitor, măcar cu câte un centru regional în care să se poată face acest lucru şi mai e încă un lucru important”.
„Am stat de vorbă şi cu cei care au fost mai mult implicaţi în această problematică, medici psihiatrii în general. Este bine să particularizăm aceste centre, chiar dacă din punct de vedere organizatoric ele aparţin de un spital de psihiatrie, ele trebuie să fie în afara spitalului de psihiatrie, pentru că va exista reticenţă în a îţi aduce copilul, de exemplu, într-un spital de psihiatrie. Există această tendinţă la nivel european ca aceste centre să fie separate să nu fie spitale monospecialitate de psihiatrie”, a completat ministrul PSD.
Întrebat dacă există suficienţi specialişti pentru a face nişte centre distincte, ministrul Sănătăţii a spus: „Măcar unul pe regiune cred că se poate face şi nu cred că e o mare criză de specialişti psihiatrii, pentru că trebuie să avem psihiatrii şi psihologi în primul rând”.
„Trebuie să existe şi condiţii speciale în care oamenii să poată să facă şi ergoterapie şi mişcare, abilitate fizică, în afară de partea care ţine de medicaţie sau de partea de îngrijire medicală propriu-zisă”, a mai explicat Alexandru Rafila.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.