Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că proporţia de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri confirmate este de 3-4%, precizând că specialiştii estimează că România va avea un milion de cazuri noi diagnosticate în valul 5.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, unde ar putea ajunge România ca număr de cazuri de COVID, având în vedere că s-au înregistrat 8.800 de cazuri în cursul acestei zile.  
 
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
“Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punctul de vedere al ratei bazale de reproducere a infecţiei. Dacă săptămana trecută avem cam 6.000 de cazuri înregistrate zilnic în mijlocul săptămânii, acum au ajuns 9.000 de cazuri, deci o creştere de 1,5 ori a numărului de cazuri. Ea a fost şi în valul 4 pentru mai multe săptămâni oarecum similară. Problema este că în momentul de faţă când se va opri această creştere. Noi monitorizăm îndreaproape situaţia, monitorizăm proporţia de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri noi confirmate şi în momentul de faţă este undeva în jur de 3%, 4% din cazurile care sunt noi înregistrate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
 
El a precizat că în farmacii nu pot fi puse în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii. 
 
“În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, am stabilit nu numai contactul, dar am avut convorbiri repetate şi detaliate cu doi producători în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu, adică se dau în ambulatoriul de specialitate, oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii”, a explicat Rafila.
 
El a dat apoi câteva detalii despre Favipiravir.   
 
“Aici vreau să fiu foarte clar şi tranşant ca să nu avem discuţii. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Favipiravirul este un medicament antiviral, care poate să scurteze cu două, trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluţie, însă, persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate şi nu mă refer la infecţia COVID, ci la  alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv. chiar sarcina, şi ulterior prin prescripţie medicală”, a transmis ministrul Sănătăţii.
 
Rafila a precizat că Arbidol nu influenţează în niciun fel infecţia cu noul coronavirus. 
 
“Celălalt medicament, care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arată că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus. În consecinţă, Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii nu a putut să recomande încât Agenţia care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii să poată să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
 
El a mai afirmat că specialiştii estimează că România va avea un milion de cazuri noi de infecţie cu COVID în valul 5 al pandemiei. 
 
“Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populaţie, e posibil, dacă vreţi, dacă includem şi formele asimptomatice. Ştiţi bine că există un raport de cel puţin 1 la 5 între formele simptomatice şi formele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri şi e posibil ca proporţia populaţiei care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci. Estimările pentru România făcute de Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, de Institutul Naţional de Sănătate Publică se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate. Acum rămâne să vedem dacă această estimare pentru valul 5 este o estimare optimistă sau poate să fie depăşită de realitate. Nu e important numai numărul de cazuri, contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depăşite sau nu ca şi capacitate de tratare a pacienţilor”, a mai transmis Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.