Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că la 10.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 200-250 de persoane sunt internate în spital. "Într-adevăr, cifrele sunt diferite faţă de perioada precedentă", consideră acesta. El subliniază că autorităţile din România poartă "o negociere accelerată" cu cei doi producători de antivirale inovative, pentru ca pacienţii români să beneficieze de acestea cât mai curând.
"Avem 10.000 de cazuri noi şi la acest număr avem 200-250 de persoane care sunt internate în spital. Deci avem un procent relativ mic, 2,5% din totalul cazurilor diagnosticate. Avem la nivel naţional o spitalizare de circa 16% din totalul paturilor care au fost alocate pentru aceşti pacienţi, există un plan de rezilienţă şi în ceea ce priveşte spitalele care tratează aceşti pacienţi. Sunt, în total, paturi obişnuite plus paturi de Terapie Intensivă circa 25.000 de paturi şi avem la nivel naţional în jur de 3.500 de pacienţi internaţi şi în secţiile de terapie intensivă undeva între 450 şi 460 de pacienţi. Într-adevăr, cifrele sunt diferite faţă de perioada precedentă", a declarat ministrul Sănătăţii vineri seară, la Digi 24.
El a precizat că în aproximativ două săptămâni se va putea discuta "mai concret" asupra presiunii pe care al cincilea val al pandemiei o pune pe sistemul de sănătate. Rafila a spus că autorităţile se pregătesc pentru a evita situaţii din precedentul val al pandemiei, pentru că "nu există garanţii” în ceea ce priveşte evoluţia celui de-al cincilea val.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alexandru Rafila a afirmat că autorităţile din România poartă "o negociere accelerată" cu cei doi producători de antivirale inovative, pentru ca pacienţii români să beneficieze de acestea cât mai curând.
El a menţionat că în privinţa celor două antivirale inovative - Paxlovid şi Molnupiravir - există "dovezi solide că reduc semnificativ atât mortalitatea, cât şi formele grave”, spre deosebire de Favipiravir, care doar reduce durata bolii.
Medicul a precizat că antiviralele trebuie utilizate "cu precauţie", fiindcă pot provoca reacţii adverse "serioase".
Alexandru Rafila a adăugat că folosirea de antivirale preventiv este "o conduită greşită”, pe care nu o recomandă, indiferent dacă este vorba despre cele trei antivirale aprobate în România, fie că e vorba despre Ivermectină sau Arbidol.
Rafila a afirmat că aceste tipuri de medicamente sunt "total contraindicate în sarcină", iar o potenţială sarcină trebuie împiedicată inclusiv o săptămână de la încheierea administrării tratamentului. El a spus că antiviralele au efecte hepatotoxice care duc la creşterea transaminazelor sau chiar la icter.
"Ele se pot lua acasă, dar doar la recomandarea medicului şi doar pentru persoanele care au recomandare să ia aceste medicamente, cazurile uşoare, persoane tinere, dinamice, fără comorbidităţi nu trebuie să ia aceste medicamente”, a explicat medicul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.