Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, consideră că situaţia privind locurile disponibile în spitale pentru bolnavii de COVID-19 este îngrijorătoare. "(...) asta e o poveste că sunt locuri în spitale", afirmă el. Rafila spune că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri, dar speră ca aceasta să fie limitată. "Nu trebuie altceva decât să fim puţin atenţi încât să putem să avem speranţa că această creştere va fi limitată şi va putea fi absorbită de sistemul sanitar", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat, luni seară, la Digi 24, dacă situaţia locurilor din spitale este îngrijorătoare, Rafila a răspuns afirmativ.

"Absolut, e îngrijorătoare, deci asta e o poveste că sunt locuri în spitale. În zone precum Bucureşti, unde e foarte mare aglomeraţie, sunt multe cazuri într-o zi, număraţi 500 de persoane care ar trebui să se interneze într-o zi, chiar dacă pentru o simplă verificare care durează 24 de ore. Şi a doua zi încă 500 de persoane, şi a treia zi încă 500 de persoane...lucrul ăsta este pentru oricine de înţeles că nu există o astfel de capacitate", a afirmat Alexandru Rafila.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a dat exemplul Institutului "Matei Balş", unde externările se fac la ora 12-13, astfel că pot fi libere câteva locuri, dar în jumătate de oră ele sunt ocupate de alte persoane.

"Importantă este realitatea de pe teren, nu o chestiune birocratică, care arată că ai pentru o jumătate de oră paturi libere", a subliniat Rafila.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri, Rafila a spus: "Mă aştept să fie o creştere, acuma mi-e şi frică să spun mai mult decât atât... dar sper să fie limitată această creştere, nu vreau să trăim momente dramatice şi cred că ar trebui ca mesajul pentru toată lumea să fie să încerce să fie cât mai precaută acolo unde se deplasează şi unde interacţionează cu alte persoane. Nu trebuie altceva decât să fim puţin atenţi încât să putem să avem speranţa că această creştere va fi limitată şi va putea fi absorbită de sistemul sanitar".

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 137.491 luni, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.591 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, când au fost făcute 6.537 de teste. 48 de persoane au decedat, numărul total fiind 5.048. La ATI sunt internaţi 592 de pacienţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.