Medicul Raed Arafat este de părere că, în ultimii ani, în România a avut loc o ”erodare” a încrederii pacienţilor în sistemul sanitar românesc, în special în cel public. El susţine că, pe de-o parte, oamenii şi-au pierdut încrederea în finalitatea actului medical, iar pe de altă parte infrastructura sanitară încă lasă de dorit în unele locuri, deşi în altele spitalele arată ca în ţările din vest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Teama de a merge la doctor poate că este peste tot, partea de încredere este un alt aspect. Şi poate că aici sunt mai multe motive care au fost încetăţenite pe perioadă lungă de timp şi care au făcut ca omul să nu mai aibă încredere când merge, pentru că... de ce nu mai are încredere? Pentru că nu ştie care va fi finalitatea şi dacă va ajunge o finalitate. Deci noi, pe parcursul anilor, am ajuns să avem problema dualităţii între sistemul public - sistemul privat. Medicii care lucrează în ambele locuri, plimbatul bolnavului într-un loc, altul. Toate aceste aspecte au dus, încet-încet, la erodarea încrederii în sistemul medical, mai ales în cel public”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Euronews România. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit medicului, în unele zone este posibil ca partea de infrastructură spitalicească să fi făcut oamenii să-şi piardă încrederea în sistemul, sanitar, chiar dacă ”unele judeţe, spitalele lor arată deja ca spitalele din vest”.
 
”Astea toate contează împreună, sistemul nu poate fi tratat numai ca infrastructură, fără oameni. Îţi trebuie oameni foarte bine pregătiţi, îţi trebuie investigaţii, îţi trebuie echipamente de investigaţii. Sistemul în România a suferit foarte mult în ultimii ani prin nefuncţionalitatea unor segmente din el”, a adăugat el.
 
Arafat a menţionat că, în timpul investigaţiilor medicale, numeroşi pacienţi au invocat faptul că s-au confruntat cu situaţii în care au fost nevoiţi fie să întrerupă, fie să plătească pentru unele investigaţii din cauza epuizării plafoanelor pentru cele plătite din fondul public de sănătate. 
 
Arafat a adăugat că, în condiţiile în care medicina evoluează rapid, trebuie făcute lucruri noi tot timpul în acest sistem, pentru că niciodată nu se poate spune că ”am terminat”.
 
”Nu putem să negăm că unele domenii din medicina românească au evoluat foarte bine. Domeniul cardiologiei a evoluat excelent. (...) ATI-ul iarăşi e un domeniu care a evoluat. (...) Urgenţa, la fel”, a spus medicul Raed Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.