Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, a afirmat că a fost promotorul testării antidrog a elevilor, dar a precizat că aceasta nu s-a materializat deoarece ”intră în contradicţie cu capitalul electoral”. El a declarat că a propus Ministerului Sănătăţii decontarea testelor pentru elevi, dar şi testarea apelor de la toaleta şcolilor pentru substanţe psihoactive, dar aceste idei nu s-au materializat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Am fost promotorul public al testării. Din păcate, ea nu s-a finalizat pentru că intră în contradicţie cu capitalul electoral, însă nu am spus să facem poliţia testării. Am spus doar că statul român pe toate palierele spune oamenilor că se preocupă de droguri. Întrebarea este una simplă: cum te preocupi de droguri dacă la acest moment nicio persoană din ţară nu se poate testa în mod gratuit pentru substanţe psihoactive? Dacă într-adevăr politica statului este de prevenţie, trebuie să oferi posibilitatea testării oamenilor, aşa cum faci analizele de sânge normale, să existe posibilitatea ca aceste teste să fie decontate. Am propus Ministerului Sănătăţii decontarea testelor măcar pentru elevi. Atunci când părintele consideră necesar că trebuie să îşi testeze copilul, statul să poată deconta două, trei sau patru teste pe an”, a declarat Radu Ţincu, luni, la Medika TV. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a menţionat că în prezent în spitale testarea se face doar dacă există intoxicaţie acută. 
 
”Testarea se întâmplă doar dacă există intoxicaţie acută. Dacă acel pacient are nevoie de spitalizare pentru consumul cronic nu se poate face la cerere. Atunci aceasta a fost propunerea, să le dăm posibilitatea părinţilor ca, atunci când simt nevoie, să îşi testeze copiii, dar să fie decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din păcate, o propunere care nu s-a materializat şi îmi pare foarte rău. Ea s-a tot discutat. Înţeleg că sunt mai multe probleme, nu doar de percepţie publică, electorală, ci şi probleme de costuri. Până la urmă e clar că vor fi nişte costuri suplimentare care trebuie să fie cumva susţinute de buget. (…) Am făcut această propunere de a deconta teste pentru elevi astfel încât părinţii să ştie. Sunt foarte mulţi părinţi care vin şi îmi spun: un test e în jur de 140 de lei, 150 de lei, nu îmi permit să fac aceste teste. Şi atunci îţi pui întrebarea dacă oamenii vor să le facă, dar nu au posibilitatea financiară, atunci trebuie să revenim la ideea de a subvenţiona, de a oferi această posibilitate în mod gratuit”, a mai transmis medicul Radu Ţincu.
 
El a menţionat că a fost o altă propunere de testare a apei de la toaletă din şcoli. 
 
“O altă propunere era să testăm apele reziduale în instituţiile şcolare. Apele de la toaletă pot fi testate pentru substanţe psihoactive. De ce? Ca să putem avea o imagine asupra consumului din şcoala respectivă, pentru că măsurile locale pot fi îmbunătăţite. E clar că dacă ai un consum extraordinar de ridicat, cu foarte multe substanţe, asta înseamnă că ceva se întâmplă în şcoală şi că securitatea acestor copii este pusă în pericol. Şi îţi vei putea cumva adapta politica locală a şcolii în funcţie de aceste testări. Nu a fost nici ea aplicată. Sper să reuşim în viitor să implementăm o astfel de politică”, a mai explicat Radu Ţincu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.