Purtătorul de cuvânt al Executivului Mihai Constantin a anunţat că Guvernul a stabilit, în şedinţa cde joi, să aloce 160 de milioane euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, 119 cabinete de planificare familială, 200 de centre comunitare integrate pentru servicii de sănătate şi 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală.
„Printr-un jalon al PNRR au fost alocate 160 de milioane de euro, într-o primă fază, pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, a 119 cabinete de planificare familială, a 200 de centre comunitare integrate pentru servicii de sănătate şi 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că aceasta „este o măsură care, aş putea spune, vine în completarea firească a evenimentului care a avut loc ieri prin anunţul investiţiei a un miliard de euro în infrastructura şcolară preuniversitară şi duală din România”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, Executivul a aprobat, joi, hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, a Programului naţional de dotare cu echipamente a cabinetelor de planificare familială, a Programului naţional de dotare cu echipamente a centrelor comunitare integrate, a Programului naţional de dotare cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală şi a Programului naţional de dotare cu unităţi mobile de screening pentru cancer, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Prin implementarea acestor programe, Executivul asigură reabilitarea, modernizarea şi dotarea a 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete ale medicilor de familie, cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.
Distribuţia acestor investiţii la nivel teritorial a fost astfel gândită încât să răspundă profilului stării de sănătate a populaţiei, prioritizând cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic, inclusiv zonele defavorizate, pentru a îmbunătăţi gradul de acoperire a serviciilor de asistenţă medicală primară inclusiv în comunităţile unde aceste servicii sunt deficitare la ora actuală.
De asemenea, pot fi achiziţionate echipamente şi/sau dotări necesare pentru 119 cabinete de planificare familială, echipamente şi/sau dotări necesare pentru 200 centre comunitare integrate, precum şi 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală pentru asigurarea transportului medicalizat de înaltă calitate pentru pacienţii nou-născuţi aflaţi în stare critică, mai indică sursa citată. Acestea vor fi repartizate pe regiuni către unităţi sanitare spitaliceşti nivel 3, spitale de pediatrie, spitale aflate în subordinea Academiei Române ce au în componenţă clinici universitare coordonatoare de rezidenţiat neonatologie sau secţii de neonatologie cu personal medical ce deţine experienţa în transportul pacientului critic neonatal.
Hotărârea de Guvern mai prevede achiziţionarea a 10 unităţi mobile de screening pentru cancer, care vor fi repartizate centrelor regionale care derulează în acest moment activităţi de screening cervical şi care au deja expertiză în astfel de activităţi, în vederea diagnosticării precoce a cancerului cervical şi mamar, conchide sursa menţionată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.