Reprezentanţii firmei de ranfluare a navei eşuate în Portul Midia spun că, în timpul operaţiunii de ridicare, s-a rupt una din punţile navei, operaţiunea urmând să fie reluată în cel mult două zile. De asemenea, scafandrii au găsit punţi suplimentare la bordul acestei nave, încărcate cu animale, acestea nefiind declarate în documentele care erau la autorităţile portuare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proprietarul firmei Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în momentul în care s-a încercat ridicarea navei eşuate, puntea 8 a acesteia a cedat.
“Operaţiunea a început la ora 7, cum s-a făcut lumină, şi au fost sistate pe la ora 10, pentru că, pur şi simplu, s-a rupt puntea opt a navei, mă refer la nava Queen Hind, punctul de legătură şi în momentul în care a cedat această parte de punte s-a creat o tensiune în cablurile de la macaraua Neptun care a a rupt o parte din firele cablurilor de ridicare. Automat în această clipă s-a oprit operaţiunea, se reia operaţiunea, se investighează ce s-a întâmplat, a durat câteva ore ca să investigăm ce s-a întâmplat, am descoperit acel punct de la puntea opt de ruptură. Nu este o surpriză, nava are peste 40 de ani”, a explicat Gabriel Comănescu.
El a precizat că în timpul operaţiunilor de pregătire a ranfluării, au fost găsite punţi suplimentare pe nava respectivă, care nu erau în planul care fusese depus la Căpitănie.
“În timpul operaţiunilor de pregătire faţă de planul iniţial, noi am mers pe documentele iniţiale ale navei cu încărcătura, cu documentele primite de la autorităţile portuare şi de la Căpitănie. În timpul acestor operaţiuni, scafandrii au intrat în navă, am găsit punţi suplimentare, aceste punţi suplimentare au şi încărcătură de animale la bord. Am cerut imediat cargo-planul depus la Căpitănie, este foarte clar că aceste punţi nu au fost incluse în cargo-plan, sunt punţi nedeclarate, punţi încărcate. E problema autorităţilor să găsească de ce au fost încărcate şi de ce nu au fost în cargo-plan. E un mare semn de întrebare”, a afirmat Comănescu.
El estimează că operaţiunea de ridicare a navei va fi reluată în cel mult 48 de ore.
“Trebuie să reconfigurăm configuraţia cablurilor şi a puntelor de întărire a navei ca să putem să facem ranfluarea. În maxim 48 de ore ne aşteptăm să reluăm operaţiunile cu toţi coeficienţii de siguranţă ridicaţi. Practic ne ducem la capacitatea nominală a macaralei de 1800 de tone. La momentul în care s-a produs această ruptură macaraua era la 1380 tone, avea sarcina la cârlig de 1380 de tone faţă de 800 de tone cât era normal şi prevăzută ranfluarea”, a explicat propritarul firmei Grup Servicii Petroliere.
Comănescu spune că nu faza de ranfluare este problema, ci a doua fază, el spunând că este o premieră când aceeaşi firmă face şi partea de ecarisaj.
“Nu faza unu de ranfluare este problema, ci faza a doua cu ecarisajul. Din punctul meu de vedere asta este o operaţiune unicat pentru că nu am mai auzit până acum cine face ranfluare să facă şi ecarisaj”, a mai spus Comănescu.
El a explicat cum va decurge operaţiunea în continuare.
“După ce nava este adusă pe linia de plutire urmează să se extragă apa din tancuri, apă care va fi preluată în tancurile de balast ale navei Big Foot 2 pentru că este vorba de apă presupus contaminată. După ranfluare, scoaterea apei, nava va fi deplasată împreună cu Big Foot în dana10 a Portului Midia, urmează să începem operaţiunile de tăiere a unei părţi din punţile superioare pentru a introduce nişte minibuldozere cu care scafandri vor începe să ridice cadavrele, să înceapă să le împingă într-o habă, este practic o cutie mai mare, iar acestă cutie după ce este încărcată este extrasă cu o macara pe puntea navei Big Foot 2”, a mai declarat Comănescu.
Apoi resturile de animale sunt încărcate în containere speciale şi sunt duse la un incinerator în Tulcea pentru a fi distruse.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.
Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa unde vor rămâne până la sfârşitul vieţii. Celelalte din cele 250 salvate iniţial au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.