Mai multe puncte de prim-ajutor vor fi, în această vară, pe plajele din Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, acestea urmând să fie asigurate de către pompieri şi paramedici SMURD. Pe mare, vor exista cinci ambarcaţiuni ale IGSU, care vor interveni în situaţii de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, MAI va desfăşura, în acest an, în premieră, un proiect-pilot în staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun, unde vor fi amplasate puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri şi paramedici SMURD din cadrul IGSU.

“În trei dintre aceste locaţii vor exista autospeciale tip şenilată de mici dimensiuni care vor putea transporta, în caz de nevoie, persoanele care necesită ajutor medical de pe plajă până la arterele rutiere unde vor putea ajunge ambulanţele. La punctele de prim-ajutor va exista în permanenţă personal calificat, pregătit să răspundă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă medicală ce pot apărea în rândul celor prezenţi pe plajele staţiunilor. Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Portul turistic Tomis şi Portul Mangalia vor exista cinci ambarcaţiuni ale IGSU cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă. De asemenea, pe lacul Siutghiol va exista permanent o ambarcaţiune a inspectoratului pentru situaţii de urgenţă”, se arată în comunicatul MAI.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Staţiunile incluse în acest proiect-pilot sunt cele unde în ultimii cinci ani s-au înregistrat cele mai multe situaţii de urgenţă soldate cu victime.

De asemenea, pentru reducerea timpului de răspuns la situaţii de urgenţă, ISU Constanţa va înfiinţa nouă puncte de lucru temporare încadrate cu câte o autospecială cu apă şi spumă, suplimentar faţă de cele zece existente în prezent.

Aceste elemente noi de dispozitiv asigurate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă urmează să fie amplasate în punctele de intervenţie începând din acest weekend.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a convocat, vineri, şefii structurilor teritoriale ale MAI din judeţul Constanţa, implicaţi în organizarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică şi în gestionarea a situaţiilor de urgenţă în perioada sezonul estival. La şedinţa operativă care a avut loc la sediul inspectoratului de poliţie a participat şi prefectul judeţului Constanţa, pentru implicarea structurilor deconcentrate ale  Prefecturii.

Conform Planului General de măsuri “Estival 2016” realizat la nivelul MAI, începând de duminică şi până la sfârşitul sezonului, au fost dispuse o serie de măsuri organizatorice pentru creşterea siguranţei turiştilor care se vor afla pe litoralul românesc al Mării Negre.

“Dacă anul trecut numărul forţelor de ordine a fost de aproximativ 900 de angajaţi ai MAI, anul acesta numărul celor implicaţi în acţiunile de menţinere a climatului de siguranţă pe litoral a fost crescut semnificativ. Din dispoziţia ministrului Petre Tobă, peste 1.500 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, medici şi paramedici SMURD şi piloţi ai IGAV vor asigura misiunile de ordine publică în staţiunile de pe litoralul românesc”, se mai arată în comunicat.

Acţiunile din această perioadă au ca reper analizele de risc privind evenimentele înregistrate în anii precedenţii şi estimările privind numărul de persoane care îşi vor petrece vacanţa pe litoral.

Aceste măsuri au fost adaptate şi actualului context regional de securitate, evenimentele înregistrate în Grecia şi Turcia putând anticipa prezenţa unui număr mai mare de turişti care să-şi petreacă concediul pe litoralul românesc.

În perioada de vârf a sezonului estival, începând cu 1 iulie, pe lângă dispozitivul de siguranţă publică asigurat de structurile teritoriale din judeţul Constanţa, vor fi detaşaţi aproape 300 de poliţişti din ţară de la formaţiunile de ordine publică, investigaţii criminale şi criminalistică.

Conform dispoziţiei ministrului Afacerilor Interne, la sfârşitul fiecărei săptămâni, având în vedere numărul mare de turişti care se vor deplasa spre litoral, structurile de Poliţie Rutieră vor avea la dispoziţie elicoptere ale IGAV pentru asigurarea suportului aerian şi pentru monitorizarea traficului rutier.

De asemenea, vor fi puse în aplicare măsurile privind asigurarea intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pe autostrada A2 prin prezenţa unor ambulanţe SMURD, autospeciale de descarcerare şi autospeciale cu apă şi spumă în puncte fixe de pe autostradă.

Pe lângă misiunile desfăşurate pe litoralul românesc, MAI va continua acţiunile de colaborare cu autorităţile bulgare, astfel încât şi în acest an poliţişti români vorbitori de limbă bulgară vor fi prezenţi în staţiunile de pe litoralul statului vecin în scopul acordării de sprijin turiştilor români şi asigurării unui schimb operativ de date şi informaţii cu autorităţile bulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.