Angajaţi ai mai multor Agenţii Judeţene pentru Protecţia Mediului au participat, joi, la acţiuni de protest, reclamând discriminări salariale comparativ cu alte instituţii publice. În unele agenţii a fost întrerupt lucrul, în altele a fost grevă japoneză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem profund indignaţi de discriminarea salarială la care suntem supuşi în comparaţie cu funcţionarii publici ai altor agenţii şi instituţii judeţene, cărora li s-au stabilit salariile prin OUG 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară. Nu solicităm decât alinierea salariilor, aşa cum s-a procedat şi în cazul altor servicii deconcentrate. Nu solicităm privilegii suplimentare faţă de alte instituţii judeţene, ci doar încetarea discriminării şi respectarea drepturilor noastre legitime”, au afirmat angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov.

La Braşov, la protest au participat peste 30 de persoane.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”A fost un protest spontan, desfăşurat între orele 10:00 şi 12:00, la care au participat peste 30 de salariaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Conducerea a luat act de acţiunea noastră. Iar din câte ştiu, astfel de proteste au avut loc şi în alte judeţe", a declarat, pentru News.ro, Daniel Bordei, consilier în cadrul APM Braşov.

Potrivit acestuia, se ia în discuţie posibilitatea organizării unei greve în toate agenţiile aflate în subordinea ANPM, săptămâna viitoare, în 23 mai.

Directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă, a arătat că înţelege situaţia, admiţând că ”există o profundă inechitate la nivelul salarizărilor”. 

”Din cauza remuneraţiei discriminatorii, există o fluctuaţie foarte mare de personal şi o demotivare a persoanelor cu expertiză în a se angaja în cadrul structurilor Agenţiilor de Mediu. Există discrepanţe foarte mari între structurile deconcentrate ale Ministerului Mediului, fie că vorbim de Garda de Mediu sau Garda Forestieră, dar şi faţă de alte instituţii care fac acţiuni de protest, deşi angajaţii acestora au câştiguri salariale cu 50% şi chiar 100% faţă de nivelul nostru de salarizare”, a afirmat Băncilă.

Un protest spontan a avut loc şi la APM Cluj.

”Aproximativ 1.400 de salariaţi din întreaga ţară sunt profund indignaţi de discriminarea salarială la care sunt supuşi în comparaţie cu colegii lor din alte agenţii şi instituţii judeţene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023. Agenţiile pentru Protecţia Mediului îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi au aceleaşi responsabilităţi şi atribuţii în implementarea politicilor şi a legislaţiei în domeniul protecţiei mediului la nivel judeţean. Este esenţial ca această egalitate să se reflecte şi în nivelul salariilor”, au transmis angajaţii APM Cluj.

În Prahova, angajaţii APM s-au raliat protestului colegilor din ţară, însă fără a întrerupe lucrul. Directorul instituţiei, Florin Diaconu, a declarat pentru News.ro că între orele 10:00 şi 12:00 angajaţii instituţiei au făcut o grevă japoneză, care însă nu a afectat activitatea Agenţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.